När man passerar Sandbäcksskolan, längs Fågelgatan, dras blicken snabbt in på skolans område där man möts av en stor vattenpöl. Detta är en återkommande utmaning för skolan och fastighetsägarna KFAB.
Enligt Henrik Janerin beror det på att punkten där vattnet samlas är väldigt låg. Den ligger under dagvattenssystemet, vilket gör att det blir svårt för vattnet att rinna bort naturligt.
– För några år sedan grävde vi i marken och gjorde en stenkista. Det menas att man gräver och fyller på med lite grövre stenar, så att vattnet ska kunna sjunka undan lättare. Det blev då mycket bättre, men i höstas fick vi göra om det, säger Henrik Janerin.
Då var åtgärden att gräva ned rör i marken, samt att sätta ned en pump för att få vattnet att rinna bort. Men efter snösmältning och regn är problemet tillbaka.
Vad är nästa åtgärd för att vattnet ska försvinna?
– Det här har varit en svår nöt att knäcka, just när platsen där vattnet samlas, är så låg. Men först och främst måste vi ta oss dit och se vad problemet beror på. Om pumpen fungerar som den ska, eller om det beror på något annat, säger Henrik Janerin och fortsätter:
– Det kan även ha att göra med att all jord runtomkring fryser till, då blir det isbildningar och vattnet har då svårt att rinna undan. Vi från KFAB är på det och vi har provat flera olika saker för att få bukt på problemet, men lite knöligt är det allt, säger han.
Trots de återkommande vattensamlingarna på skolans område, har skolans rektor, Sara Aldrin, goda förhoppningar om att det ska lösas.
– Under mina sju år som rektor, har vattensamlingarna varit återkommande. Sedan beror det helt på hur mycket snösmältning och regn det har varit. Men vi har en väldigt god kommunikation med våra fastighetsägare, så jag är positiv till att det kommer att lösas, säger Sara Aldrin.
Ser du en risk med att den stora vattensamlingen är på skolans område och nära alla lekande barn?
– Ja, det finns en risk och den har vi sett. Det är såklart jätteviktigt för oss på skolan att inget händer, vi har alltid rastvakter ute som är nära området och som ser till att det är säkert och att inget händer våra elever, säger Sara Aldrin.