Mark kan tas i anspråk för ny kraftledning

En av landets största och viktigaste elledningar utanför Katrineholm är föråldrad och ska bytas.
Planen är att bygga en ny i befintlig sträckning, men ett naturreservat kan göra att ny mark behöver tas i anspråk.
– Vi kan inte vara helt säkra på att få förnyad dispens, säger Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät.

En av två kraftledningar mellan Hedenlunda i Flen och Glan i Norrköping, som går genom Katrineholms kommun, ska ersättas. Bilden visar inte de aktuella ledningarna. Till vänster ses Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät.

En av två kraftledningar mellan Hedenlunda i Flen och Glan i Norrköping, som går genom Katrineholms kommun, ska ersättas. Bilden visar inte de aktuella ledningarna. Till vänster ses Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät.

Foto: Privat och Johan Nilsson/TT

Katrineholm2024-12-09 06:14

Utbyggnaden av stamnätet tog fart efter andra världskriget, men börjar bli föråldrat. Det gäller inte minst en av de två 400 kilovoltsledningarna mellan Hedenlunda i Flen och Glan i Norrköping, som passerar Katrineholms kommun strax söder om Ericsbergs slott. 

– Efter kriget var vi snabbast i världen på att bygga dessa ledningar. Det får sitt pris nu när allt börjar bli gammalt samtidigt. Ledningen utanför Katrineholm är driftsatt 1956 och börjar uppnå sin tekniska livslängd, säger Lo Wichmann, projektledare på Svenska kraftnät. 

Först var planen att ledningen skulle ersättas med en ny i början av 2040-talet. I våras fattade dock Svenska kraftnät beslut om att tidigarelägga bytet på grund av kapacitetsbrist. Arbetet ute i fält är tänkt att starta 2028 och vara färdigt 2029 eller 2030. 

– Dessutom börjar det bli trångt på elnätet samtidigt som industrier vill ställa om till fossilfritt och använda mer el. I dagsläget är också stråket en flaskhals i nätet för att kunna överföra mer el mellan södra Norrland och mellersta Sverige. Det finns en önskan att skynda på. 

undefined
Arbetet med den nya högspänningsledningen utanför Katrineholm beräknas starta 2028 och pågå till 2029 eller 2030. Bilden är tagen i Malmö i augusti 2023 och visar hur ett liknande arbete kan se ut.

Den befintliga kraftledningen är 49 kilometer lång. Avsikten är att bygga den nya ledningen i samma sträckning för att undvika att ta ny mark i anspråk – men det finns ett orosmoln på himlen. Det är Tolmons naturreservat norr om Ingvallstorp, utmed riksväg 52.  

– Ledningen passerar naturreservatet, som består av en rullstensås man vill skydda. Där tillåts inte schakt i marken och ska vi sätta upp nya stolpar skulle vi bryta mot restriktionerna. Därför behöver vi ansöka om dispens hos länsstyrelsen, men vi kan inte vara helt säkra på att vi får förnyad dispens. Därför finns det en risk att vi delvis behöver dra ledningen i ny sträckning, säger Lo Wichmann. 

Tanken är att nya fundament ska anläggas under den befintliga ledningen, samtidigt som den fortfarande är i drift. Sedan stängs den gamla ledningen av. Under några månader sätts de nya stolparna och linorna upp. När den nya ledningen är i drift rivs den gamla. 

– Eftersom nätet är väldigt belastat i dag vill vi ha den nuvarande ledningen i drift så länge som möjligt. Det ska inte belasta några konsumenter när vi tvingas stänga av den. Elen kan ta andra vägar under tiden, säger Lo Wichmann. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!