Klart: Nyetablering på Lövåsen ska trygga framtiden

På måndagen togs det första officiella spadtaget för ett energilager på Lövåsen. Satsningen ska göra elnätet stabilare. "Det här är det snabbaste och bästa sättet för att göra elnätet stabilt", säger Ibrahim Baylan, styrelseledamot för Ingrid capacity.

Stockholmsbolaget Ingrid capacity satsar mångmiljonbelopp på sitt energilager på Lövåsen. Från vänster: Martin Ivarsson, Ibrahim Baylan och Anton Thorstensson.

Stockholmsbolaget Ingrid capacity satsar mångmiljonbelopp på sitt energilager på Lövåsen. Från vänster: Martin Ivarsson, Ibrahim Baylan och Anton Thorstensson.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2024-04-08 16:39

Bristen på el är påtaglig i stora delar av Sverige under olika tider av dygnet. För att tillföra el vid så kallade effekttoppar, när elförbrukningen är som störst, pågår satsningar på olika håll runtom i landet där man bygger energilager.

Ett av företagen som investerar är Ingrid capacity. Nu har de tecknat ett arrendeavtal med kommunen avseende 3 000 kvadratmeter mark utmed Österleden, i höjd med infarten till Knorran. Där ska bolaget uppföra fem battericeller, på vardera fyra megawatt.

För blotta ögat ser battericellerna ut som tjugofotscontainrar. Arbetet ska vara färdigt efter sommaren och ska då ha kopplats samman med elnätet, som Tekniska verken ansvarar för i Katrineholms kommun.

undefined
Första spadtaget togs under måndagen för Ingrid capacity AB:s energilager på Lövåsen. Från vänster: kommunalråd Johan Söderberg (S), Ibrahim Baylan, Martin Ivarsson och Anton Thorstensson från Ingrid capacity.

– Energilager är en relativt ny företeelse. Att vi investerar i det här beror på en kombination av att batterierna har blivit billigare, men också att elnätet behöver stabiliseras. Detta är ett av våra fjorton projekt, på totalt 211 megawatt, som genomförs mellan Gävle och Skåne, säger Martin Ivarsson, affärsutvecklare på Ingrid capacity.

Enligt företrädare för Tekniska verken är energilagret viktigt för elförsörjningen i Katrineholm, inte minst med tanke på att Amazon ska uppföra ytterligare tre serverhallar på Lövåsen, som samtliga förbrukar stora mängder energi.

undefined
Fem personer gick det åt för ett första spadtag på Lövåsen. Från vänster: Christer Sundqvist (M), Christoffer Lindén från Tekniska verken, kommunalråd Johan Söderberg (S), mark- och exploateringschef Marie Bergeås samt Ibrahim Baylan från Ingrid capacity.

Ibrahim Baylan, styrelseledamot för Ingrid capacity, ser positivt på satsningen. Han påpekar att de kostnader som Svenska kraftnät i dagsläget har för köp av så kallade stödtjänster, ett samlingsnamn för de tjänster som behövs för att det svenska elnätet ska vara i balans och fungera, kommer att minska med 70 till 80 procent tack vare de nya energilagren.

– Det här är det snabbaste och bästa sättet att göra elnätet stabilt. Det är också effektivt, billigt och enkelt. Vi har inte fått några subventioner, utan har satsat en miljard i eget kapital för att genomföra arbetet. Sverige ligger långt efter när det gäller energilager, jämfört med både Tyskland och Storbritannien. Anläggningen i Katrineholm kostar mellan 100 och 150 miljoner kronor, säger han.

Företaget menar att det inte finns någon uppenbar brandrisk, trots att det handlar om stora batterier. Vid förflyttning av batterierna finns det en brandrisk, vilket hanteras på olika sätt, men när battericontainrarna väl är på plats är risken minimal.

undefined
Så här ungefär kommer batterilagret att se ut när det står klart. Bilden är en 3D-rendering av Ingrid capacitys projekt i Sandviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!