Vid en granskning av könsrepresentationen på listorna inför kommunfullmäktigevalet står Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet för en relativt jämn fördelning på sina listor. På Moderaterna och Centerns listor är enbart en tredjedel av namnen tillhörande kvinnor. Sverigedemokraterna har ingen kvinna på sin lista. Miljöpartiet och Folkpartiet har fler kvinnor än män på sina listor.
Enligt Gudrun Lindvall (MP), är det många överväganden att ta hänsyn till när det gäller urvalet till listorna. Partiet för dock ingen större diskussion om jämn könsfördelning.
– Principen vi försöker följa är att det underrepresenterade könet ska ha minst 40 procent. Annars tycker jag inte att vi har problemet med ojämställda listor längre, vi behöver inte ha diskussionen.
– Som kvinna själv tycker jag att det är mer okej med en majoritet av kvinnliga namn. Vi har en del att ta igen historiskt sett.
På M:s lista är 12 av 36 personer kvinnor. Förstanamnet Lars Härnström tycker ändå att det är bra att han ser en ökning av kvinnor på listan, och är desto mer nöjd med att totala antalet namn på listan är fler än förut.
– Det vore inte bättre med 12 kvinnor och 12 män, 36 namn är fler och bättre totalt. Vi har ingen princip som vi utgår ifrån, utan det som räknas är viljan.
Han medger dock att han i vissa lägen märker att det är svårare att få med kvinnor.
– I småbarnsfamiljer är det enklare att locka männen än kvinnorna, även om de vill. Det beror ju på hur samhället ser ut, kvinnorna tar ofta större ansvar i hemmet.
Är inte det problematiskt?
– Det är klart att det är problematiskt, men jag tycker mig ändå se hur det här sakta förändras.
SD är de enda som inte har en kvinna på valsedeln. Kenneth Malm, lokal ordförande, uppger att partiet inte har någon policy eller kvoteringstänk när de sammanställer listorna, utan intressen och erfarenheter går först. Han säger att han inte är förvånad över att kvinnorna är underrepresenterade.
– Politiken är en mansdominerad värld. Vi måste skapa förutsättningar för kvinnorna att ta sig fram.
Hur ska man göra det?
– Vi män måste vara mer lyhörda för hur kvinnor är vid möten och så. Jag vill inte generalisera, men vi är ändå olika och har olika sätt att föra fram åsikter och diskutera, säger Kenneth Malm.