Jakten på skogens guld

Tack vare den senaste tidens regn har svampsäsongen kommit igång och det kan bli ett bra svampår.

_DSC7938.jpg

_DSC7938.jpg

Foto:

Katrineholm2015-07-18 00:00

Det är inte ovanligt att kantareller och annan matsvamp kan plockas redan efter midsommar. I år ser det ut att kunna bli ett förhållandevis bra svampår.

– Förra året fanns det gott om svamp efter midsommar medan tillgången var sämre senare under hösten. Jag tror inte att det är något ovanligt svampår i år, men bara det inte blir för torrt nu så blir det nog bra, säger svampexperten Klas Jaederfeldt.

Tillräckligt med regn är vad som krävs nu för att svampen ska orka växa till sig.

– Det tar ungefär tio dagar innan svampen reagerar på vatten så det gäller att det inte blåser för mycket efter ett regn. Då torkar marken upp innan svampen har hunnit suga åt sig vattnet, säger Klas Jaederfeldt.

Säsongen förlängs något när det kommer mycket nederbörd tidigt på sommaren.

– Höstsvampen reagerar inte på väderförhållandena nu, men mycket regn tidigt gör att det blir mer tid i svampskogen för den som vill, de tidiga svampsorterna kommer helt enkelt ännu tidigare.

Klas Jaederfeldt är van svampplockare. Redan som liten var han ute med sina föräldrar och lillebror på svampjakt. Nu är det för det mesta hunden som gör honom sällskap.

– Jag får med mig någon svamp hem i princip varje dag, men mycket tar jag hem för att titta på i mikroskop. Jag försöker artbestämma och lära mig nya sorter.

En del svamp skickar Klas också vidare till herbariet på Uppsala universitet för analys.

– De samlar på svampar och vill hela tiden få in nya exemplar att studera. De registrerar bland annat förekomsten av olika arter på olika platser men kan också mäta mängden miljögifter i olika exemplar.

Larm om att det skulle vara farligt att äta viss svamp på grund av höga halter miljögifter tar Klas med ro.

– Jag kontaktade Livsmedelsverket och undrade hur farligt det var att äta sådan svamp och jämförde med att röka ett par cigaretter per dag eller att bo i Stockholms innerstad och andas den luften. Då fick jag till svar att det tydligen inte var så farligt. Ofta överdrivs de där larmen.

För nybörjaren som vill ge sig ut i skogen på jakt efter svamp har Klas Jaederfeldt många tips.

– Det bästa är att hitta en skog där det gick över ett åskväder för ungefär en månad sedan, där är chansen stor att hitta något. Sedan gäller det att veta till hundra procent vad man plockar för något. Skaffa en bra svampbok för nybörjare och läs på innan du ger dig ut.

Ett annat tips är att lära sig urskilja de giftiga svamparna först.

– Det finns en del svampar som inte är bra att äta och som man kan få ont i magen av, och sen finns det några sorter som kan vara dödliga, men de är mycket färre än de ätliga. Därför kan det vara lättare att lära sig urskilja de farligaste sorterna först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om