"Sveriges Lustgård" har varit Katrineholms officiella platsvarumärke sedan 2008. Inspirationen kommer från Selma Lagerlöfs världsberömda bok "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" där pysslingen vid sitt stopp vid Stora Djulö Herrgård tyckte att det var så vackert att han myntade uttrycket "den sköna lustgården". Kommunen tog 2011 även fram en vision enligt vilken det 2025 ska vara "läge för liv och lust i Katrineholm".
– Vi ser framförallt utifrån näringslivsfokus att platsvarumärket är svår att använda och vi ser att många inte använder 'Sveriges Lustgård' i dagsläget som en hjälp att marknadsföra vår stad på, säger Camilla Lindgren, kommunikationsstrateg på Katrineholms kommun.
Hon menar att det till exempel kan vara svårt att hitta den gemensamma nämnaren mellan uttrycket "Sveriges Lustgård" och ett logistikcentrum.
Frågan om platsvarumärket ska behållas eller bytas ut mot något annat ingår i det större arbetet med att ta fram en ny strategi för platsmarknadsföring. Strategin ska vara klart till årsskiftet.
– Syftet med att vi gör det här är att vi vill att fler ska besöka platsen, flytta till platsen, etablera sitt företag här eller arrangera någonting, säger Camilla Lindgren.
Det är främst hon och Jakob Jansson, vd på Plus Katrineholm, som arbetar med att ta fram strategin. Det första steget har varit att göra en analys av nuläget. En stor informationsinsamling har gjorts och konsultbolaget Placebrander har anlitats för att sammanställa en förstudie.
– Det vi ser är att många pratar gott om vårt läge. Närheten till storstäder och fler arbeten. Men även närheten i staden. Närhet till natur. Mindre avstånd och många föreningar gör det möjligt att ha en aktiv fritid, säger Camilla.
Det har genomförts workshoppar den 17 och 18 augusti i Lokstallarna i Katrineholm. På varje workshop deltog cirka 40 personer från olika delar av samhället. Den 14 oktober kommer en workshop att hållas med kommunens politiker. En av deltagarna i augusti var Sarah Lagerbäck, vd Hotel Statt i Katrineholm. Hon tror att platsvarumärket "Sveriges Lustgård" var bra när det kom.
– Det var nog mycket trädgårdsstad, och vi hade en vilja att man skulle ha lust med saker, och det har vi ju. Vi har verkligen lust med grejer, men vi måste också kunna göra dem. Så vi kanske kommer till nästa steg nu att kunna utföra det lustfyllda.
Upplever du att ni har nytta av platsvarumärket i marknadsföringen?
– Inte längre, nej. Vi använde det väldigt mycket ett tag, men nu tror jag att det inte är riktigt så att vi vet vad det står för hos oss, så vi använder det inte i vår marknadsföring.
Tycker du att det behöver bytas ut?
– Jag vet inte om man behöver en slogan. Jag vet inte om vi måste samlas kring en gemensam logotyp. Det är jag osäker på och det känns väl som att det är det vi diskuterar i den här workshoppen.
Michael Karlsson är marknadschef på Impecta Fröhandel:
– Det här jobbet som görs kring Katrineholm som platsvarumärke är av väsentlighet även för oss eftersom vi gör lite samma sak. Vi vill få folk att förstå att: 'Kom igen, det finns faktiskt alla möjligheter att bo här på ett bättre sätt än att bo mitt inne i stressade Stockholm'.
– Vi lyfter möjligheten till att bo i Katrineholm och arbeta i ett framåtlutat e-handelsföretag.
Michael Karlsson tycker att "Sveriges Lustgård" är en bra slogan eftersom den beskriver Katrineholm som en attraktiv trakt, men att den kan behöva kompletteras:
– Det hade varit häftigt att skruva lite på den och lägga in en utmaning i den.
Artisten, låtskrivaren och författaren Sören "Sulo" Karlsson utsågs så sent som förra året till Årets ambassadör vid Katrineholmsgalan. Han menar att Katrineholm är en stad i tiden som fungerar som knytpunkt mellan storstad och landsbygd.
– Även om det är längesen som Katrineholm var ett kluster av industrier som kunde erbjuda många arbetstillfällen och till och med vinna tre SM-guld i bandy på kuppen så har kommunen lyckats med att locka en stor del av befolkningen att stanna kvar.
– Hemligheten stavas kanske närheten till Stockholm åt ena hållet och Norrköping åt det andra. Eller för all del även Eskilstuna och Nyköping.
– Någonstans där finns dragningskraften och särarten som Katrineholm trots stora förändringar lyckats bevara och kanske till och med förädla. Katrineholm är den lilla staden som människor vill komma till för att leva.
"Sulo" beskriver Katrineholm som en bro mellan det hemtama och det outforskade.
– På så sätt har Katrineholm en oerhört viktig funktion i att utöka kommunikationen i det ständigt viktiga framtidsbygget.