Leif Fredriksson har hållit på med jakt under hela hans liv och har satt en prägel på jägarkåren i Sverige. Katrineholmaren gjorde sin första jakt redan som 13-åring. Därefter har han tagit jägareexamen, jobbat som eftersöksjägare med hundar och forskat om vildsvin.
I lördags hölls Jaktgalan 2024 i Järvsö. Katrineholmaren Leif Fredriksson var en av fem nominerade till det stora ärofyllda priset "Årets jägare". Han slutade topp fyra, och kom därför inte med i programmet där enbart två finalister presenterades. Men Fredriksson var inte besviken för det.
– Det var nästan bra för då slapp jag avbryta semestern, skrattar Leif Fredriksson, som precis kommit hem från Österrike.
– Jag är nöjd att bara bli nominerad. Sedan räckte det inte hela vägen. Jag tror mycket handlar om sociala medier i dag, fortsätter han.
Han fick istället en helt annan anledning att fira. Under förra veckan blev han nämligen morfar.
– Det är mycket som har hänt den senaste tiden och mycket man uppskattar här i livet, säger Leif Fredriksson.
62-åringen tittade på sändningen av Jaktgalan i efterhand och berömmer pristagarna där My Hansson, från Delsbo, vann utmärkelsen Årets jägare, före Martin Liljeholm. Den som utnämnts till Årets jägare "är inte den som skjutit flest djur och inte heller har den dyraste och häftigaste utrustningen, utan det är den som är en jaktlig förebild i etik och moral samt ger den heliga och hjärtliga bilden", enligt Katharina Olsson, Marknadschef på jakttidningen Allt om jakt och vapen, som också agerade programledare på galan.
– Det var många på kvinnor som tog hem priserna i årets jaktgala. Det var kul. Jag tycker det är roligt att de lyfter fram de kvinnor som är engagerade. My är både en otroligt duktig konstnär och målar olika djurmotiv och är naturligtvis en duktig jägare som brinner för sin fågeljakt med fågelhundar. Även Martin är engagerad och ambitiös, kommenterar Leif Fredriksson.
Hur summerar du jaktsäsongen?
– Den har varit bra. Många upplevelser och bra hundjobb som jag prioriterar. Mina hundar har verkligen presterat. Sen har det blivit många trevliga möten med andra jägare, säger han.
När han pratar om framtidens jakt lyfter han sin oro kring vargfrågan i länet.
– Det kommer hända mycket i Sörmland inom en tioårsperiod. Vargarna är på gång. Vi behöver lära oss hur vi ska agera och vara i framtiden. Det är en viktig faktor. Vi måste ta tag i det innan det blir ett problem. Det är mycket som kan hända med vargarnas närmande. Det är en känslig del som jägare. Alla djur har rätt att vara i skogen, men under kontrollerade formen.
Han fortsätter:
– Är man jordbrukare och har kreatur och mark så blir det ett problem och man blir begränsad. Jag har inget emot vargen men man måste få jaga varg och skydda sina djur utan att känna sig som en brottsling.
– Det är något som är helt galet. Lagen säger att man får skydda hästar, hund eller får, men det ska kontrolleras till 200 procent.
Leif Fredriksson har erfarenhet av att jaga varg och berättar att det är enklast när det ligger snö på backen, vilket kan göra jakt utmanande i landets sydligare delar.
– Det krävs mycket arbete. Hundarna ska vara duktiga och det behövs snö för att veta var djuren är. I Skåne kommer det bli jättesvårt att jaga i framtiden.