När frågan kom om att byta arbetsuppgift var Lillemor Melin Sving inte speciellt svår att övertyga, även om hon hade ett spännande jobb som hon trivdes med.
– Jag arbetade inom Lokusgruppen, det vill säga säkrade spår på brottsplatser. Där trivdes jag, men samtidigt tycker jag att det är roligt att lära nytt.
Sedan sju veckor är Lillemor Melin Sving förundersökningsledare, alltså den person som leder en förundersökning angående misstanke om brott.
– Man kan säga att jag sitter på en stol där jag hanterar inflödet av ärenden och gör en första sortering, samt fattar beslut om åtgärder för att föra brottsutredningen vidare, säger Lillemor Melin Sving.
Ute på "fältet" var hon under de tio första åren i yrket.
Varför blev du polis?
– Det var tillfälligheter att jag blev det. Finns inte i min släkt, eller så.
Hur vanligt var det med kvinnor när du utbildade dig?
– Inte så vanligt, men vi var i alla fall fyra kvinnor i varje klass om 20 elever. Jag har aldrig haft problem med att vara kvinna inom polisen, men man kan aldrig släppa jämställdshetsfrågan.
När jag hälsar på Lillemor Melin Sving för att lära mig mer om hennes polisiära specialtjänst är det måndag i polishuset på Djulögatan, vilket är lika med den mest intensiva dagen för förundersökningsledaren.
Högen med helgens anmälningar är innehållsrik och en mix av olika brott; bedrägeri, narkotikabrott, olaga hot, stöld, misshandel med mera.
En åklagare kan också redan ha inlett en förundersökning under helgen, till exempel vid allvarligare brott och om någon sitter frihetsberövad.
När Lillemor Melin Sving går igenom anmälningarna har hon nytta av dels sin långa erfarenhet som polis, dels sin lokalkännedom, både om personer och adresser. Inte så sällan lägger hon ett tidigt pussel, också med hjälp av kollegor i övriga landet. Många misstänkta brott är drogrelaterade och gärningsmännen bekanta för polisen. Lillemor Melin Sving menar att många människor borde kunnat få hjälp av samhället innan det blir ett polisärende.
– Det är sorgligt att människor ska behöva gå till polisen för att få hjälp.