Planerna på cirka 90 nya bostäder intill Luvsjön, fjärde etappen, inleddes redan 2015. Detaljplanearbetet har kantats av motgångar och grannar har överklagat beslutet till högsta instans. Mark- och miljödomstolen satte stopp för planerna. I april 2020 upphävde de beslutet om detaljplanen med motiveringen att jordbruksmark endast får nyttjas för exploatering som en sista utväg.
I oktober kom beskedet att högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, inte ger prövningstillstånd och kommunen var tillbaka på ruta ett. Besvikelsen var stor och bygg- och miljönämndens ordförande Martin Edgélius (M) uttryckte: "Det är vansinnigt att det är så här miljöbalken ska tolkas".
Nu har nämnden fattat beslut om att godkänna samma detaljplan igen, med några mindre justeringar. Hoppet står till en ny utredning som bifogas planen, där annan byggbar mark har synats och uteslutits. Tidigare granskningsutlåtandet godkänns på nytt och planen går direkt ut på granskning två, den 18 februari.
– Det är en superförtjänstfull lokaliseringsutredning där man har tittat på hela det västra området av kommunen. Man har delat upp det i sju områden, tittat på förutsättningarna och jämfört med vad man önskar i planen, i form av volym och antal bostäder. Man har kommit fram till att vissa områden inte är lämpliga för bostäder alls, medan andra, kan bebyggas med en mindre volym vid ett senare tillfälle, säger Martin Edgélius.
Slutsatsen är att det utpekade området vid Luvsjön är det mest lämpliga.
– För att möta vårt befolkningsmål behöver vi kontinuerligt bygga och skapa möjligheter för fler bostäder, både villor och flerfamiljshus. Det har nyligen beviljats bygglov för drygt 300 bostäder i flerfamiljshus, men vi vet att folk vill bo i villor och radhus också och vi måste kunna erbjuda allt, säger Edgélius.
Miljöpartiet, med Nicklas Adamsson i spetsen, yrkade på återremiss av beslutet. De vill hellre se att man förtätar Katrineholm och bygger på mark som redan är tagen i anspråk, för att skydda skogs- och jordbruksmark. I andra hand yrkade Miljöpartiet på att ärendet avslås.
– Vi tycker det är mycket positivt att lokaliseringsprövningen har gjorts, men är inte nöjda med att resultatet i slutändan ändå är att återgå till det förslag som domstolen tidigare avvisat, säger Nicklas Adamsson (MP) i ett pressmeddelande.