Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tidigare kritiserat samtliga regioner för bristande vård av äldre. Nu redovisar Ivo också resultatet av sin granskning av ett antal äldreboenden i Sverige.
Fem boende i Sörmland har granskats, två av dem finns i Katrineholm; Furuliden och Strandgården. Granskningen fokuserar på det första halvåret av pandemin.
Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att det inte funnits förutsättningar att ge en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård av god kvalitet till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på Furuliden och Strandgården. Ivo konstaterar vidare att det inte går att följa vården av äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på dessa boenden, på grund av brister i journalerna.
– Vi tar givetvis till oss vad som står i rapporten och kommer att ta fram en åtgärdsplan, säger Anna-Lena Ramstedt, vård- och omsorgsförvaltningens chef.
Granskningen visar att bemanningen av sjuksköterskor varit bristfällig och vid något tillfälle saknas sjuksköterska helt.
Ulrica Truedsson (S) vård och omsorgsnämndens ordförande konstaterar att det var svårt att få tag på sjuksköterskor i samband med att det var hög sjukfrånvaro i månadsskiftet mars-april. Behovet av personal var nämligen stort i flera kommuner och regioner.
– Vi förstärkte på alla sätt vi kunde. Vi kontaktade alla bemanningföretag och alla vikarier. Och flera chefer som är sköterskor i botten, som fick gå in och täcka upp, berättar Susanna Kullman, verksamhetschef på förvaltningen.
– Vi kommer att tillföra fler sjuksköterskor och vårdpersonal på våra boenden under 2021, säger Ulrica Truedsson.
Ivo noterar också att det förekommit att äldre som haft covid-19 hittats avlidna på sina rum. Ivo vill med anledning av detta påtala att personer, som förväntas ha mycket kort tid kvar att leva, inte bör lämnas ensamma, såvida det inte är klarlagt att detta är deras önskemål.
– Det är beklagligt. Vi har tydliga rutiner som säger att ingen ska behöva gå bort ensam. Det är någonting som man kommer överens om redan vid inflytten, hur man vill ha det i livet slut, säger Anna-Lena Ramstedt.
Kommunen tar åt sig av kritiken.
– Det gör vi absolut. Det är därför de här utredningarna finns. De är en viktig del i förvaltningen kvalitetarbete för att utveckla verksamheten, säger Ramstedt.