Italienska smaker på Stortorget

I dag inleddes den italienska matmarknaden på torget. Smaker och dofter från Syditalien väntas locka mängder av besökare.
- Svenskarna älskar italiensk mat, säger en försäljare.

Katrineholm2013-07-24 13:42

Grillen är tänd utanför ett av serveringstälten på torget. Kocken lägger på ett gäng grillspett, i Italien kallade spiedino, som doftar gott. Bredvid ligger ett 20-tal stora korvar och ett köttstycke som snart är klart för servering.

- Den italienska maten är simpel och genuin. Italienare älskar mat och vill alltid bara äta det bästa, säger Pepe, som är från Sicilien.

Lite längre bort finns oliver med olika fyllnader, ostar, skinksorter och oljor – stånden fylls med mängder av delikatesser under den italienska matmarknaden.

- Det är jättemysigt det här. Det behövs att det händer någonting såhär, säger Yvonne Ericsson.

Försäljaren Pepe räcker över en bit parmesanost och säger att den är lite speciell. Den smakrika osten är lagrad i 50 månader och passar utmärkt som tilltugg till exempelvis vin. Den parmesanost som används i matlagning lagras normalt i 24 månader, men denna är alltså mer än dubbelt så gammal.

Ronny Erikssonfrån Vingåker står vid en av försäljarna och handlar oliver. Han har redan handlat parmaskinka, flera olika sorters salami och en kräm med soltorkade tomater.

- Sen äter jag det här direkt som det är, säger Ronny Eriksson.

Matmarknaden arrangeras i sommar även på åtta andra platser i Sverige: Norrköping, Göteborg, Halmstad och Malmö för att nämna några. Det är första gången som marknaden gästar Sverige.

- Generellt sett gillar svenskarna den italienska matkulturen. De brukar fråga när vi kommer tillbaka och det är ju ett ganska bra betyg, säger Gaspare De Luca som är med och arrangerar marknaden.

Han ropar något på italienska till en av sina kollegor som håller på med de friterade bläckfiskringarna.

- Vi friterar bläckfisken här, vi köper det inte färdigt från någon matkedja eller så, säger De Luca.

Marknaden pågår fram till och med lördag kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!