Som Kuriren tidigare har rapporterat om, hamnade Katrineholms kommun på efterkälken när det gällde den digitala utvecklingen i skolan. Men 2016 har kommunfullmäktige budgeterat för en storsatsning på 12,7 miljoner kronor i grundskolan. På gymnasiet har eleverna varsin dator till låns sedan många år.
Redan i dag, måndag, får pedagogerna i grundskolan ta emot bärbara Mac-datorer. De ingår inte i pengarna som avsatts för satsningen, utan är en uppdatering av föråldrad utrustning som lärarna redan har. Dessutom byts de bärbara datorerna från PC till Mac.
Utdelningen, som görs under en studiedag för eleverna, kombineras med en inspirationsföreläsning kring användning av kommunikationsteknik i skolan. I vår kommer lärarna även att få varsin ipad så att de använder samma verktyg som eleverna ska få.
För när läsåret 2016/17 börjar i höst är det dags för alla elever i grundskolan att få varsitt lärverktyg till låns. Totalt handlar det om 3 245 ipads.
– Det här är bildningsförvaltningens största digitala satsning någonsin, säger Lisa Eriksson, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen.
Inledningsvis diskuterades om högstadiet skulle få bärbara datorer för att eleverna skulle vara "hemma" på det verktyget när de börjar gymnasiet. Men valet föll till slut på ipads till hela grundskolan, så att alla ska få möjlighet till ett verktyg redan från hösten. Ipads ses av kommunen som lätta att bära med sig och enkla att använda i skolarbetet.
Logistiken kring utdelningen av så många lärverktyg är gigantisk, så eleverna i grundskolan kan inte förvänta sig att få en ipad första skoldagen. Men efterhand under terminens början kan verktygen kvitteras ut.
– De blir ett lån under skoltiden, och vi ser över möjligheten att man som elev ska kunna köpa ut sitt verktyg.
Men it-satsningen handlar om betydligt mer än själva hårdvaran, framhåller Lisa Eriksson. Ett verktyg fungerar bara om det används rätt. Kommunen samarbetar i satsningen med it-företaget Caperio skolpartner för att både elever, lärare och skolledare ska få utbildning i att hantera sina ipads. För lärarna blir det inspirationsföreläsningar och workshops, skolledarna får utbildning anpassad för dem och eleverna får en grundläggande utbildning i samband med att de får sina verktyg.
– Utbildningen kommer att fortgå kontinuerligt under flera år, säger Lisa Eriksson.