Inventering för allas tillgänglighet

Hur ser tillgängligheten ut för äldre och de med funktionsnedsättning som bor i flerbostadshus? Det ska Katrineholms kommun ta reda på.

150521Sigrid.jpg

150521Sigrid.jpg

Foto:

Katrineholm2015-05-21 18:30

Sigrid Perlman jobbar på samhällsbyggnadsförvaltningen och säger att inventeringen gäller trapphus, entréer och området utanför flerbostadshusen både i centrala Katrineholm och i kransorterna. Kommunen har anlitat ett konsultföretag, som utgår från fastighetsregistret hos Lantmäteriet och besöker varje flerbostadshus med en checklista på hur fastigheten ser ut. Inventeringen bekostas av Boverket och är en nationell satsning vilken genomförs på många platser i Sverige. Katrineholms kommun har fått 500 000 kronor beviljade. Eftersom Katrineholm har en åldrande befolkning och det dessutom finns stort behov av anpassningar i exempelvis trapphusen för de med funktionsnedsättning är inventeringen viktig. Framför allt för att göra det möjligt för så många som möjligt att bo hemma istället för att behöva flytta till gruppboenden, äldreboende eller liknande.

– Syftet är att få en bättre bild av hur tillgängligheten ser ut och hur vi ska tänka i fortsättningen. Tillsammans med fastighetsägare kan vi se vad man kan behöva göra eftersom de gärna vill ha sina trogna hyresgäster kvar. Tyvärr behöver man vara ganska dålig för att komma in på ett vårdboende och dessutom vill många bo kvar hemma. Och att känna sig trygg i hemmet är viktigt, säger Sigrid Perlman.

Att öka tillgängligheten kan göras med enkla medel i anslutning till boende i flerbostadshus. Exempelvis att se över entrén, dörröppnare, dörröppningar, belysning och trappsteg. Ibland finns det hiss, men då kan trappen upp till hissen vara ett problem som måste lösas för att underlätta. Att kommunen kan ge kunskap till fastighetsägarna är en sak, däremot har de ingen möjlighet att ställa krav på hur det ska se ut i till exempel trappuppgångar. När det gäller kommunens egna fastighetsbolag KFAB betonar Sigrid Perlman att det är lättare för politikerna att bestämma hur deras tillgänglighetsanpassningar ska genomföras.

I höst är tanken att inventeringen ska rapporteras till kommunstyrelsen för att i ett senare skede föra vidare kunskapen till fastighetsägarna. Om det bidrar till förändring är svårt att säga, men eftersom kommunen ser ett behov av tillgänglighetsanpassning är det viktigt att åtminstone sprida kunskap.

– När vi gjort den här inventeringen och bidragit med kunskap, kan vi utifrån det motivera vad fastighetsägarna tjänar på att tillgänglighetsanpassa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om