Invasiva arter kallas de växter, djur, svampar och mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö där de sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. Sofia Lloyd är miljöinspektör på Katrineholms kommun och säger att arterna blir allt vanligare i våra trakter, i takt med att klimatet blir varmare.
– Att det finns invasiva arter är ett gammalt problem, men det har blivit mer akut och uppmärksammat de senaste åren. Anledningen är klimatförändringarna och att det blir varmare. Arterna får lättare att leva och växa där de egentligen inte hör hemma. Det gör att de konkurrerar ut den normala floran och faunan, säger Sofia Lloyd.
För att bekämpa de invasiva arterna har kommunen genomfört flera insatser under sommaren. Bland annat har ett större angrepp av växten jättebalsamin vid Genne bekämpats.
– Vid bekämpningsåtgärder använder man oftast metoder som inte är kemiska. Det kan handla om att gräva bort växten eller att täcka över den på olika sätt. Det finns olika metoder beroende på vilken art det rör sig om.
Enligt Sofia Lloyd ska varje enskild fastighetsägare se till att invasiva arter inte sprids vidare.
– Det mest basala är att rapportera in att arterna finns och det kan man göra på hemsidan Artportalen. Man ska lämna växterna på en avfallsanläggning, men det är viktigt att kontakta personalen när man kommer dit då de tas om hand på ett speciellt sätt.