Kanadensiskt gullris har odlats som prydnadsväxt och sprids fortfarande från många trädgårdar i Sverige. Den omfattas i dagsläget inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter, men det pågår en utvärdering för att eventuellt införa någon sorts förbud. Varje planta kan ge upphov till flera tusen frön per år och dessa sprids effektivt med vinden.
Nu varnar kommunen för den ökade spridningen i Katrineholm på sin hemsida.
– Vi behöver verkligen hjälp att bekämpa den här växten eftersom den naturliga svenska floran försvinner när dessa växter tar över, samtidigt som de utgör ett hot mot den biologiska mångfalden, säger miljöstrateg Linda Aldebert.
Kommunen ansvarar för bekämpningen på sin mark, medan den som äger en fastighet är ansvarig för att bekämpa invasiva arter på sin tomt eller mark.
– Jag har aldrig sett dem förut i hela mitt liv, men nu ser jag dem överallt, säger Ebba Melin som sommarjobbar på Katrineholms kommun.
Hon är en del av kommunens satsning på naturnära, gröna jobb, som ska bidra till bekämpning av invasiva arter och öka den biologiska mångfalden.
För att få bort Kanadensiskt gullris ska man klippa, slå eller dra upp rötterna, helst utan att jorden följer med då den inte kan förbrännas. Växten ska sedan läggas i en plastpåse i den vanliga soptunnan eller i containern för brännbart på återvinningcentralen, den får absolut inte läggas i naturen.