Dricksfontäner, rivna murar på Stortorget och en rondell i Kvarnenkorsningen är några av de önskemål som dryftas på kommunens Facebooksida, där startskottet för åsiktsinsamlingen presenterades den 7 juni. Hittills har 229 personer tagit chansen att säga sitt i kommunens enkät på webben, samt ytterligare 26 som intervjuats av två feriearbetare. De har besökt olika platser, som Djulö, Stadsparken och några kransorter.
– I början kom det ganska många svar. Men det är svårt nu under pandemin när man bara ska nå ut digitalt. Men vi har skrivit att man kan höra av sig om man vill lämna in i pappersenkät i stället, säger Sara Eresund, plansamordnare.
Tillsammans med kollegan Jennie Hjertberg är Eresund projektledare för Framtidsplan 2050, en översiktsplan som beräknas vara färdig 2024. Projektet involverar många olika förvaltningar, då den omfattar allt från bostadsbyggande, VA-frågor och trafik, till skola, omsorg och miljö. Men först och främst får Katrineholmsborna säga sitt genom att svara på fem frågor, varav tre är visionära specifikt för år 2050.
– Vi vill veta vad man tycker om Katrineholm idag och vad man tänker om framtiden. Vi hoppas på kreativa svar med lite framtidstänk. I höst kommer vi också att ha ett arbete med gymnasiet, där elever får arbeta med frågorna. Där hoppas vi att få ett ungdomsperspektiv, säger Sara Eresund.
Bland de 53 Facebookkommentarerna finns både ris och ros och idéer om vad som kan förbättras. Några önskar bättre centrumhandel, andra färre gupp.
"Kom ihåg att alla katrineholmare inte bor i innerstan, arbetar och har god ekonomi. Jag tycker landsbygd, pensionärer och fattiga glöms bort i planeringen av utbyggnaden", skriver en kvinna.
En annan kvinna önskar sig tågstopp i Sköldinge och Valla, samt omsorgsboenden och träningsanläggningar på kransorterna.
"Gör en rondell vid Kvarnenkorset innan någon dör. Gör om, gör rätt", skriver en man och har fått 26 gillamarkeringar på inlägget.
Framtidsplan 2050 kommer inte, likt den nuvarande, att vara uppdelad på landsbygd och tätort. Den kommer inte heller att tryckas upp som broschyrer, utan i stället vara helt digital och ha interaktiva inslag. Översiktsplanen beräknas kosta tre miljoner kronor att ta fram.
Det finns fortfarande chans för var och en att säga sitt fram till den 30 augusti, då stänger dialogen.