Inte säkert att obduktion ger svar på frågorna

Att en obduktion ger svar på alla frågor kring dödsorsak är inte alls säkert. Redan några dagar efter dödsfallet är det dessutom för sent att obducera, särskilt i coronatider.

Obduktioner är i dag betydligt ovanligare än de var förr. På bilden ses olika instrument som används vid en obduktion.

Obduktioner är i dag betydligt ovanligare än de var förr. På bilden ses olika instrument som används vid en obduktion.

Foto: Federico Gambarini/TT

Katrineholm2020-05-05 05:15

Obduktioner är i dag betydligt ovanligare än de var förr. På 1970-talet obducerades runt hälften av de avlidna, i dag bara cirka var tionde. Orsaken är medicinska framsteg. 

– Förr var obduktion det enda sättet att få ytterligare information om de inre organen. I dag har vi förfinade metoder som gör att vi inte behöver öppna folk, säger Dan Hegewald, pensionerad medicinchef på Kullbergska sjukhuset. 

Coronautbrottet har inte gjort att obduktionerna har ökat. Det är en typ av sjukdom där obduktion inte ger någon ytterligare information. Dessutom avråder myndigheterna av arbetsmiljöskäl från obduktioner just nu, på grund av smittorisken.

Det är inte ovanligt att anhöriga vill att en avliden ska obduceras, men det är långt ifrån alltid som det är motiverat, menar Hegewald.

– Vissa anhöriga har en övertro på att man ska hitta något okänt vid obduktionen som doktorn inte tidigare har förstått. Det är den behandlande doktorn som avgör om det ska göras en obduktion.

Som anhörig kan man ha synpunkter på huruvida den anhöriga ska obduceras, och läkarna lyssnar och hörsammar ofta önskemålen, men man har inte rätt att ställa krav.

Normalt sett obducerar man inte en kropp mer än tre dagar efter dödsfallet. I coronatider kan den tiden kortas ytterligare.

– Vi lägger coronasmittade i bodybags av smittekniska skäl. När man stänger in en kropp, även om den är kyld, samlas det fukt och det startar en förruttnelseprocess. Ju längre man väntar med obduktionen desto svårare blir bedömningen. Att obducera kroppen efter flera veckor är inte aktuellt.

Olle och Hugo, som tidningen berättar om, ville obducera sin pappa eftersom de inte tror på beskedet att han dog av corona, men blev nekade.

Dan Hegewald beklagar när anhöriga hamnar i tvist med vården i sin sorgeprocess, men tror att det då främst handlar om kommunikationsbrister.

– Det gör mig ont när anhöriga hamnar i konflikt med sjukvården. Doktorn måste använda ett språk som anhöriga kan ta till sig, säger han.

Gällande Olles och Hugos pappa, utesluter inte Dan Hegewald att det trots allt kan ha rört sig om corona.

– Det finns patienter som plötsligt svimmat och fallit av stolen som första symptom. I ett senare skede av sjukdomen kan man också få koaguleringsstörningar i blodet som kan leda till proppbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!