Ingen rusch till Djulö när ostadigt väder fått fäste

Värmeböljan lyser med sin frånvaro i våra trakter. Det kan vara en anledning till att det mer eller mindre ekar tomt på Djulöbadet när tidningen besöker platsen. På SMHI utlovar man mer ostadigt väder resten av veckan.

Robin Agelin och Enis Haskaj sommarjobbar i Fritidsbankens sommarvagn.

Robin Agelin och Enis Haskaj sommarjobbar i Fritidsbankens sommarvagn.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2023-07-18 16:15

Det råder extremvärme på flera håll runt om i världen. I staden Sanbao i regionen Xinjiang i nordöstra delen av Kina uppmättes 52,2 grader under söndagsdygnet, medan det i södra Europa har varit uppemot 45 grader, däribland i Italiens huvudstad Rom.

I Sverige och närmare bestämt över västra Sörmland, dit Katrineholm och Vingåker hör, är det betydligt svalare. Anledningen är att ett lågtryck har parkerat över våra breddgrader, vilket gör att extremvärmen inte når oss.

– Vi ser i delar av världen att vi har värmeböljor, men det gäller inte norra Europa. Här har vi ett väderläge med lågtryck som ger ostadigare väder med regn och skurar som passerar. Det utesluter inte att vi har stunder med övervägande soligt väder. Det här väderläget ser ut att hålla i sig när vi kollar prognosen för resten av veckan, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

undefined
Linus Karlsson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Samtidigt är temperaturerna ganska normala för årstiden.

– Det är ganska normala julitemperaturer. Men det brukar det förekomma dagar med högsommarvärme den här månaden, men om det här håller i sig resten av juli har vi haft en något svalare månad. Vi får räkna med lite molnigare väder de kommande dagarna, med både regnskurar och sol. Det är hela kompotten. Vädret bestämmer sig inte riktigt för vad det ska vara, säger Linus Karlsson.

På Djulöbadet gapar stranden tom och vädret som Linus Karlsson beskriver är påtagligt. Kyliga sommarvindar skapar stora vågor på vattnet och badglädjen är helt obefintlig. Någon som ändå befinner sig på promenad utmed strandkanten är Annette Eriksson.

– Det är verkligen snabba omslag i vädret. I går tyckte jag mig hinna se alla väderlekar på en och samma dag. Det var både skyfall, sol, åska, mulet och blåsigt. När jag står här i blåsten förstår jag att ingen badar. Det är inte bara här på Djulö det är tomt, jag tycker det har varit relativt tomt på alla stränder jag varit på under de senaste veckorna. Högsommaren börjar mycket tidigare på året, säger hon.

undefined
Annette Eriksson tar en promenad i snålblåsten på Djulöbadet.

Annette Eriksson tror dock inte strändernas folktomhet enbart beror på det skiftande vädret vi har haft de senaste veckorna. Hon tror andra bakomliggande orsaker också bidrar till att strandbesökarna håller sig till andra platser.

– En annan orsak till att det inte är så mycket folk på stränderna kan vara familjernas ekonomi. Det är svårt med höga räntor och stigande priser för att kunna åka ner till stranden och ta en glass med hela familjen. Visserligen kostar det inget att bada, men helhetsupplevelsen får lida desto mer tror jag, förklarar Annette Eriksson.

undefined
Robin Agelin och Enis Haskaj sommarjobbar i Fritidsbankens sommarvagn.

På Djulö finns också Fritidsbankens sommarvagn som tidningen tidigare har skrivit om. Precis som på stranden är det helt folktomt bland all sportutrustning som väntar på att uthyras. I vagnen sommarjobbar Robin Agelin och Enis Haskaj. De tror att vädret har stor påverkan på hur många som kommer för att hyra sportutrustning.

– Det har varit uselt väder på sistone, det är inte alls någon högsommarvärme. Just i dag blåser det också väldigt mycket. Jag tror det är därför inget folk är här. Personerna som sommarjobbade under den första perioden har berättat att det var mycket folk när det var så varmt i början av sommaren, säger Robin Agelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!