Den första oktober är det tio år sedan Östra förbifarten invigdes, likaså cirkulationsplatsen vid Glysas grav. Genom åren har rondellen varit extremt olycksdrabbad. När tidningen skrev om problemet i december 2017 uttalade sig Håkan Andersson, som arbetade i det numera nedlagda grustaget. Då hade han fört statistik och konstaterade att det varit 84 olyckor i rondellen sedan öppning.
Sedan dess har siffran vuxit, även om det är oklart hur mycket. Västra Sörmlands räddningstjänst har varit på 17 olyckor i den aktuella cirkulationsplatsen sedan den byggdes, bland annat vid farliga utsläpp.
Samtidigt betonar räddningstjänsten att det är långt ifrån alltid man åker dit om det bara rör sig om plåtskador, vilket gör statistiken missvisande. I maj förra året var nämligen senaste gången de hade en insats där, men i vintras kördes såväl sidoräcke som skyltar ned.
– Efter bara några år var det uppe i ett 40-tal avåkningar. Det har varit extremt mycket den här vintern också. Har man inte koll på att det blir en rondell och det är extremt halt, ja då händer det olyckor. Hela konstruktionen av rondellen är knepig och vanliga människor förstod redan från början att det här inte skulle bli bra, säger Leif Fredriksson, brandman vid Västra Sörmlands räddningstjänst.
En annan som reagerar över utformningen är Lars Lorenius. Han har själv sett åtskilliga bilar ligga i diket intill rondellen.
– Den är fullständigt hopplös. Vid ett tillfälle höll vägarbetare på att byta räcke när jag kom åkande. Då stannade jag till och frågade om man inte skulle märka ut rondellen bättre. Svaret jag fick var att den ser ut som den ska göra. Personligen tycker jag att sikten är för dålig. Det skulle behövas större skyltar som varnar för rondell längre fram. Är det halt kan man braka rakt över, säger Lars Lorenius.
Knut Hawby, samhällsplanerare på Trafikverket, var projektledare för Östra förbifarten. Han har noterat att det skett olyckor genom åren, men han kan inte bedöma om rondellen är mer olycksdrabbad än någon annan. Några planer på att minska olycksrisken finns inte.
– I stället rekommenderar vi att man följer hastigheten. Från början var det dock tänkt att bli en trafikplats där, men pengarna räckte inte, säger Knut Hawby.