Inga fler champinjoner för Rolf

I början av 90-talet startade Rolf Wirengren sin champinjonodling i ladugården hemma på gården Ödesäng, men nu är dess saga all.

I ladugården där Rolf och hans fars mjölkkor en gång stod har champinjoner odlats i 26 år, men nu har produktionen upphört.

I ladugården där Rolf och hans fars mjölkkor en gång stod har champinjoner odlats i 26 år, men nu har produktionen upphört.

Foto:

Katrineholm2017-01-28 19:00

I början av 90-talet startade Rolf Wirengren sin champinjonodling i ladugården hemma på gården Ödesäng. Lantbruksnämnden ordnade kurser för att hjälpa till med omställning av lantbruk och efter introduktionen till svampodlingskursen hakade han på.

‒Vi var omkring 20 personer som gick kursen och 15 odlingar startades, men en efter en har droppat av av olika skäl. Jag har hållit på i 26 år och det är ju rätt länge, konstaterar Rolf Wirengren och skrattar.

Åren som champinjonodlare har haft sina upp- och nedgångar. I början fanns problem med sjukdomar och skadedjur.

‒Blomflugorna gillade odlingsmiljön, men när jag hoppade på ett nytt odlingssystem 2005 kortades omloppstiden från åtta till fyra veckor. Det innebar mindre arbete och färre bekymmer, berättar han.

Rolf Wirengren har levererat sina champinjoner direkt till butiker och kunder och har uppskattat det korta steget mellan producent och konsument.

‒Jag har haft bra kontakt med kunderna. Närodlat lockar och hanteringen är roligare. Det är skillnad mot när man odlar spannmål.

Beslutet att avveckla champinjonproduktionen har så sakteliga växt fram.

‒Under de här åren har jag varit lika låst som om jag hade haft djur och bara kunnat ta några dagar ledigt åt gången. Nu vill jag ha ork och tid för annat och min fru närmar sig pensionsåldern, säger Rolf Wirengren.

I onsdags körde han ut de sista kompostlådorna. Odlingslokalerna i ladugården finns kvar, men om produktionen kan drivas vidare i annan regi får framtiden utvisa.

Några intressenter har varit på gården och tittat och funderat på om de ska dra i gång egna champinjonodlingar.

‒Det finns gott om plats för flera odlar. Vi var två i Sörmland förut, men nu blir det bara en kvar utanför Eskilstuna. Vi får se om någon tar vid, men då blir det nog vid en annan anläggning. Svamp behöver ständig tillsyn och det är svårt att sköta på distans.

Kommer du att sakna arbetet som champinjonodlare?

‒Det kan nog tänkas. Jag har ju hållit på länge, men det finns alltid mer att lära sig och förbättra.

Nu fortsätter Rolf Wirengren med spannmålsodlingen på gården i stället.

‒Det kommer jag att ägna mig åt tills jag blir pensionär på riktigt, konstaterar han med ett leende.

Champinjonodling

På 30-talet var odlade champinjoner något mycket exklusivt. I början av 90-talet fanns nästan 100 odlare i Sverige, i dag finns omkring 20 odlare.

Den svenska odlingen är helt inriktad på färskvarumarknaden.

1400 ton färska svenska champinjoner säljs årligen vilket är cirka 15 procent av den totala marknaden.

Källa: www.svampodlarna.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!