Informationen brister i arbetet mot extremism

Det finns troligen personer i Katrineholm som återvänt från terrorresor. Men arbetet mot extremism försvåras av bristande kommunikation mellan kommun, polis och Säpo, anser kommunens säkerhetschef.

Katrineholm2016-08-20 05:00

Att människor beger sig från Sverige för att delta i terrorstrider har varit känt sedan länge. Likaså att minst en person ska ha återvänt till Katrineholm som tidningen rapporterat om tidigare. Peter Henriksson jobbar som säkerhetschef på Katrineholms kommun. Han berättar att det är svårt att veta hur många som åker och strider och återvänder, men att det finns saker som tyder på att det finns fler återvändare än en.

– Vi har en hel del trovärdig information som pekar på att det finns flera återvändare i Katrineholm, både från Afrika och Syrien, säger han.

Informationen har kommunen fått genom olika kanaler, men Peter Henriksson berättar att det är viktigt att göra en avvägning från fall till fall.

– Det kan vara folk utanför länet som ringer och pratar med någon i kommunen. Även föräldrar och andra anhöriga som vi kommer i kontakt med i olika situationer delger oss information. Men vi måste vara otroligt försiktiga och väga den här informationen. Vi är överens om att det finns folk som kommit tillbaka i alla fall, säger han.

Regeringen har tagit fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism som bland annat innebär att kommunerna ska få underlag av polisen för att arbetet ska kunna bedrivas på ett bra sätt. Peter Henriksson tycker att samarbetet med lokalpolisen i Katrineholm fungerar bra, men att både kommunen och den lokala polisen inte får den information som skulle vara nödvändig av högre instans inom polismyndigheten.

– Den uppfattning jag och många andra som jobbar med säkerhet i kommunerna har är att vi får väldigt lite information från polisen om extremister. Vi förstår att Säpo inte kan avslöja allting, men samtidigt behöver vi draghjälp i de här frågorna, säger han.

Henriksson är kritisk mot att företrädare för regeringen säger att det ska fungera på ett visst sätt, när det i själva verket inte gör det.

– Vi måste ha en kommunikation som fungerar. Jag pratade med en av de högsta cheferna inom polisens kriminalunderrättelsetjänst och han hade aldrig hört talats om att Säpo och polisen skulle jobba aktivt med att delge sådan här typ av information till kommunerna. Då blev jag oroad, säger han.

Peter Henriksson berättar att Katrineholms kommun har bra kontakt med stadens största moské och dess imam, men även med andra religiösa samfund och muslimska föreningar. Han poängterar också att kommunen jobbar aktivt mot höger- och vänsterextremism, men att det inte varit lika utbrett som rekryteringen av människor till terrororganisationer som IS och Al-Shabab.

Under hösten kommer kommunen utbilda rektorer, kuratorer och andra berörda om våldsbejakande extremism.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om