Infektionspatienter får egen ingång på nya akuten

Väntrummet är större, sekretessen bättre och patienter med infektioner hänvisas via en ytterdörr rakt in till undersökningsrummet. Det är några av nyheterna som patienterna möter på nya akutmottagningen.

Patienter med en misstänkt infektion kan genom en ytterdörr gå direkt in i undersökningsrummet. På så sätt behöver de inte passera andra patienter.

Patienter med en misstänkt infektion kan genom en ytterdörr gå direkt in i undersökningsrummet. På så sätt behöver de inte passera andra patienter.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-09-21 20:58

I dag, onsdag, flyttar akuten in i nya lokaler. Eller rättare sagt i sina gamla, nyrenoverade lokaler, med ingång från Floragatan.

– Vi ser fram emot att komma hem. Det blir väldigt tydligt för medborgarna när vi har en egen ingång, säger vårdenhetschefen Sofia Svensson.

Häromdagen visade hon och hennes kollegor undersköterskan Annika Boström och sjuksköterskan Natalie Adebjörk runt i de nya lokalerna. Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S), regionråden Mattias Claesson (C) och Louise Wiklund (Vfp) samt Tomas Borin (Vfp), ordförande i regionfullmäktige var imponerade.  

Redan vid receptionen märker patienterna av de första förbättringen. Här kan varje patient numera prata enskilt med vårdpersonalen i en sluss. Väntrummet är större och här finns en handikapptoalett.

undefined
Patienter med en misstänkt infektion kan genom en ytterdörr gå direkt in i undersökningsrummet. På så sätt behöver de inte passera andra patienter.

Undersökningsrummen är också flera. Bland annat har förråd och anhörigrum byggts om till undersökningsrum. Nytt är också att två av rummen har så kallade infektionsingångar, det vill säga man kan komma in i rummen direkt utifrån.

– Har patienterna infektionssymptom får man gå in den här vägen, visade Sofia Svensson och öppnade ytterdörren.

Hit hänvisas även patienter med covidsymptom.

– Jättesmart. Det här är ju att anpassa oss till den verklighet vi befinner oss i, berömde Monica Johansson. 

undefined
Glaskonsten är återkommande på akuten. Den föll Monica Johansson i smaken.

Väggarna går i grönt och blått och pryds av naturmotiv och glaskonst i samma färgskala.

I lokalerna finns också primärvårdsjouren och Mima, medicinsk intermediärvårdsavdelning. Här vårdas patienterna som är för sjuka för att ligga på en vanlig vårdavdelning, men för friska för att vårdas på intensiven.

– Vi använder oss exempelvis av samma läkemedel som man har på Iva, men vi använder oss inte av respiratorer. Vi kan förbereda och lägga i respirator men sedan måste man flyttas till annat sjukhus, förklarade Sofia Svensson. 

För den som blir sängliggande här har konsten placerats i taket.

undefined
På Mima, medicinsk intermediärvårdsavdelning, som är en del av akuten, sitter konsten i taket.

Regionpolitikerna var mycket nöjda efter rundvandringen. 

– Akuten betyder mycket för katrineholmarna. Jag tycker att det är fantastiskt. Jag blir jätteglad när jag ser det här, det är så välplanerat. Det här är både personalen och våra medborgare värda, sa Monica Johansson.

– Det känns funktionellt och genomtänkt, tyckte Louise Wiklund.

– Jag gillar färgvalet. Det är otroligt behagligt och vilsamt, sa Tomas Borin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!