Valla IF har precis som många andra idrottsklubbar svårt att locka tjejer att börja – och sedan fortsätta – att spela fotboll. Klubben har i dag bara verksamhet för barn och ungdomar, och inte tillräckligt många flickor för att det ska räcka till ett eget lag. I stället tränar killar och tjejer tillsammans, och föreningen arbetar också med andra lagöverskridande samarbeten, för att stärka föreningskänslan.
Som en del i det här arbetet, har Valla IF:s föreningsutvecklare Mathias Fredriksson nu lanserat idén att hitta ett annat ord för bollkalle.
– Det borde vara självklart år 2021 att byta ut ett ord som bara är förknippat med en kille som hämtar en boll, säger han.
I stället vill han ha ett ord som är könsneutralt och som dessutom kan inrymma fler funktioner.
– Det kan vara att fylla på vattenflaskor eller vara ansvarig för en hejaklack, säger Mathias Fredriksson.
Men vilket det nya ordet ska vara, vet han inte än. För att få tips, vände han sig till en grupp på Facebook som samlar hbtqia-personer i Katrineholm. Och visst ramlade det in en del förslag, som bollsamlare, flödesfixare, spider (som spindeln i nätet) och ballcatcher. Mathias Fredriksson är glad för förslagen, men har inte direkt fastnat för något av dem.
– Jag tycker att ordet borde vara på svenska. Jag har själv tidigare funderat på att ha "boll-Kajsa", men då funkar det bara för tjejer, eller "boll-Kim" för att ha ett unisexnamn.
Men egentligen vill han inte ha ett ord som inbegriper något namn alls. Och heller inte nödvändigtvis ordet boll.
– Jag vill hitta ett ord som är både könsneutralt och idrottsneutralt, så att det kan användas vid mer än fotboll.
Under torsdagen har den nya styrelsen i Valla IF sitt första sammanträde, och Mathias Fredriksson kommer att presentera idén att lansera ett nytt bollkalleord.
– Frågan har inte varit uppe i styrelsen tidigare, men inom lagen är det en självklarhet att jobba med de här frågorna.
Kanske är Valla IF pionjärer på området.
– Jag har försökt googla för att se hur andra gjort, men inte hittat något, säger Fredriksson.
Att det nya ordet ska göra att fler tjejer lockas till klubben, vågar han inte hoppas på.
– Nej, inte av just den anledningen. Men på sikt hoppas jag att det kan vara talande för hur föreningen ser på jämställdhet och det kanske ger ringar på vattnet.