I åtta veckor har de varit isolerade från omvärlden

Åtta veckor med besöksförbud har gjort isolering till vardag för Svea Berlin, Karin Quant och Britt-Marie Lindell på äldreboendet Lövåsgården.

Under isoleringen är mat och fika, oftast hembakt, något att se fram emot och njuta av för Karin Quant och Britt-Marie Lindell på Lövåsgården.

Under isoleringen är mat och fika, oftast hembakt, något att se fram emot och njuta av för Karin Quant och Britt-Marie Lindell på Lövåsgården.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2020-05-11 19:04

Vid huvudentrén till Lövåsgården på Norr sitter stora anslag om besöksförbud på grund av corona. Ett förbud som infördes den 13 mars i Katrineholm.

Kuriren har bjudits in för att träffa tre boende. Margareta Kanesund, chef för Lövåsgårdens äldreboende, lotsar genom öde korridorer.

– I vanliga fall har vi mycket aktiviteter och ett kafé för alla boende, det har vi inte nu. Dessutom är det stängt mellan de olika avdelningarna för att inte riskera smittspridning, säger hon.

På en innergård på avdelningen Stensätter sitter Svea Berlin, Karin Quant och Britt-Marie Lindell. Undersköterskorna Carina Tegnér och Chnar Amin dukar upp förmiddagsfika. 

– Jag använder handsprit varje gång som jag går ut och in från mitt rum. Annars är det mesta som vanligt inne på vår avdelning, säger Britt-Marie Lindell.

Ingen på Stensätter är sjuk i covid-19 och det råder inga restriktioner mellan de boende. Även om avdelningen är isolerad är det mycket social samvaro. De åtta boende äter tillsammans i den gemensamma matsalen och umgås med varandra.

– Vi har pratat mycket om corona, men nu gör vi nästan aldrig det. Jag tror inte att personalen vill det, säger Karin Quant.

– Vi matas med corona hela tiden, och ni läser om det, säger Carina Tegnér och vänder sig till de boende. I början pratade vi mer om corona.

Damerna är inte påtagligt oroliga eller rädda för pandemin trots att de följer utvecklingen i media. Personal i skyddsutrustning har de bara sett på bild. Britt-Marie Lindell konstaterar att "det är som det är". 

Värre är att de inte får träffa sina anhöriga och vänner på riktigt. I vanliga fall får Svea Berlin besök flera gånger i veckan av sina fyra döttrar.

– Det finns ju mycket folk omkring en så jag känner mig aldrig ensam. Men jag saknar min familj, säger hon.

Britt-Marie Lindell pratar med sin dotter i telefon flera gånger varje dag. 

– Men det är inte samma sak. Det är jättejobbigt att inte få träffas.

De tre dagliga fikastunderna, och frukost, lunch och middag är välkomna avbrott i tristessen.

– Jag läser tidningar, dagstidningar och veckotidningar. Då går en halvtimme eller en timme. En gång i veckan spelar vi bingo på vår avdelning. Det är alltid roligt, säger Britt-Marie Lindell.

Svea Berlin tar promenader. Karin Quant fördriver tiden med att lyssna på musik och skriva på sin bärbara dator. Brev skickade damerna redan innan corona stängde boendet.

– Nu får vi ha flickorna som postombud. Vi kan inte köpa frimärken och skicka breven själva nu, säger Britt-Marie Lindell.

Äldreomsorgen i Katrineholm tittar på möjligheter för de boende att kunna träffa sina anhöriga trots besöksförbudet. På Lövåsgården har många brukare rum med utgång till en altan på markplan. Där funderar man på om brukaren kan sitta på altanen och den besökande utanför altanen, på två meters avstånd. 

Tre gånger i veckan har Margareta Kanesund informationsmöten med personalen. Då går hon igenom aktuella riktlinjer gällande corona och svarar på frågor. Hon konstaterar att det är en märklig tid, som kräver ett annat tänk i många situationer.

– Det är både för de äldres och sin egen skull man ska tänka på hur man umgås med andra på fritiden, säger Margareta Kanesund.

Chnar Amin tycker det är en självklarhet. Hon är bara hemma eller ute i naturen.

– Det är ett stort ansvar att inte ta med sig smitta hit, säger Carina Tegnér.

Lövåsgården

I Katrineholms kommun finns tio demens- och vårdboenden. Lövåsgården på Norr har korttids- och äldreboende.

Byggdes 1970-1974. Renoverades och byggdes till 2012-2013.

Har 90 lägenheter med köksdel, badrum och uteplats.

Äldreboendet består av åtta avdelningar med 50 platser.

Stängda verksamheter på Lövåsgården hobby- och dagverksamheten, med möjlighet att delta i bland annat morgongymnastik, tidningsläsning, middagar och underhållning.

 Även det kafé, som drivs av Resurscenter, är stängt.

Karta: Lövåsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!