– Doktorn sa åt mig, du ska vara i trädgården. Odla, det är bra för dig, berättar Ahmed Salih, 70 år.
Sagt och gjort, för 14 år sedan började han påta i Lasstorp. Idag står odlingslådorna i prydliga rader.
Allt han kan om odling har han lärt sig under sina 20 år i Sverige. Hur plantorna trivs, vilka växter som gynnas av ett lock av markväv och när löken ska sättas. Resorna till hemlandet ger inspiration att testa nya grödor och tekniker. I trädgården samsas söta mullbär och en späd mandelplanta med vinbär och krusbär. Det är en klassisk lott med inslag från Orienten.
– Jag gillar att prova olika saker. Prova om de kan växa här, det är kul, berättar Ahmed Salih.
Odlingsmöjligheter finns på oväntade ställen, det enda som stoppar Ahmed Sahli är fantasin. Balkongen hemma i lägenheten prunkar av växter. När det blir för fullt tar han med dem till kolonilotten, om det finns plats. Ett päron från en lokal livsmedelsaffär har blivit täppans resligaste träd. Längre bort växer en planta som ska få gula frukter, namnet kommer han inte på – men det blir gott – kan han intyga.
Förra året gick i gurkans tecken. De gängliga plantorna imponerade på grannarna. De ville gärna lägga beslag på frön. Att dela över staketet är mer regel än undantag.
– Det ska vara vildgurka. De är små. Ingen Västeråsgurka i min odling, säger Ahmed Salih.
Det blir långa kvällar på den lilla täppan. Ibland får familjen ringa hem honom när han är ute för sent. De mår också gott av den prunkande trädgården. Barnen saftar och syltar. Hans fru förvandlar bönor och kryddor till kulinariska delikatesser.
– De vill inte hjälpa mig att vattna, de vill bara äta och äta, säger Ahmed Salih och skrattar.
Blommorna tittar fram längs med lottens kanter, men han har inte mycket för dem. Det ska helst vara produktiva växter som ger skörd. Nästa år hoppas han få tag på okra, som är en favorit från hemlandet.
I lottens bakre ände står en faluröd träbyggnad med stora fönster som låter vindruvorna innanför näras av solen. Den har han byggt själv. Gruset som markerar de smala gångarna hämtade han med skottkärra, det blev 72 vändor. Slitet i trädgården är mödan värd. På kolonilott 25 prunkar det bästa av två världar och det finns inte en västeråsgurka i sikte.
Hjärtat – det mår prima nu, intygar Ahmed Salih.