Det kommunala fastighetsbolaget är som så ofta först ut att förhandla om nästa års hyror med Hyresgästföreningen.
Fyra sittningar krävdes innan parterna var överens. KFAB ville från början höja hyrorna med 39 kronor per kvadratmeter, medan Hyresgästföreningen ville hålla fast vid det tidigare sättet att räkna hyreshöjningar, och erbjöd 0,3 procent.
Till slut enades man om en höjning på 20,85 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en höjning på 122 kronor i månaden.
– Vi har stått väldigt långt ifrån varandra och vi är inte nöjda. Vi tycker att det är lite för högt, särskilt med tanke på corona och allt som varit, säger Anders Hördin, vice ordförande i Hyresgästföreningen och tillika ordförande i förhandlingsdelegationen.
Ingmar Eriksson, vd för KFAB är inte heller helt nöjd med utfallet.
– Vi överlever, men vi kommer att behöva göra en del besparingar på underhållet. Vi får skjuta på renoveringen av några tak exempelvis. Kostnaderna för renhållning, fjärrvärme och liknande kan vi ju inte påverka, säger han.
Trots att man inte är överens, lovordnar Anders Hördin samarbetet med KFAB:
– De är väldigt bra på att kalla till förhandlingar om till exempel upprustningar och nyproduktion och vi får bra underlag inför förhandlingarna. Vi har ett bra samarbete, trots att vi står på olika sidor, säger han.
Höjningen gäller från 1 januari 2022. Samtidigt höjs lokalhyrorna med 1,825 procent.
Utanför överenskommelsen har KFAB också beslutat att höja hyrorna för garage och bilplatser med två procent från årsskiftet.
När nu KFAB:s hyror är klara, stundar förhandlingar med de privata hyresvärdarna Hembla, Heimstaden och Fastighetsägarna.
– Ingen vill vara först, men de vill ju få ut sina hyresavier, annars får man betala höjningen retroaktivt och det hatar hyresgästerna, säger Anders Hördin.
Senare nästa år väntar fler förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och KFAB.
– Vi har bestämt att förhandla bort det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet. I dag får man rabatt på hyran om man inte vill ha underhåll i lägenheten. Det ska vi fasa ut under ett antal år är tanken, säger Hördin.
Dessutom ska fastighetsunderhållet för en kommande tioårsperiod förhandlas.
– Det handlar mycket om miljonprogrammet, där alla fastigheterna behöver underhåll. Vi får se hur många miljoner de behöver.