HVB-hem bröt mot lagen

Personalen på HVB-hemmet Vändzonen bröt mot lagen när de sökte igenom en boendes rum. Det slår Socialstyrelsen fast efter att ha granskat hemmet sedan en boende gjort en anmälan.

Katrineholm2012-11-07 09:37

En av de boende på Vändzonen har anmält till Socialstyrelsen att den fått sitt rum genomsökt av personalen. Personalen har hittat två knivar i rummet. På Vändzonen bor personer med psykiska funktionsnedsättningar. Rutinerna på hemmet innebär att knivar inte får finnas i rummen.

På Vändzonen finns andra boende som kan vara farliga för sig själva och andra om de får tag i en kniv. Men den som gjort anmälan kunde inte förstå att knivarna betraktades som vapen.

Enligt Socialstyrelsen har Vändzonen ett ansvar för att se till att hemmet är säkert. Men Socialstyrelsen anser också att de som arbetar på hemmet inte får göra en genomsökning i de boendes rum. Då bryter personalen mot grundlagskyddade fri- och rättigheter. När situationer inträffar som äventyrar säkerheten bör i första hand ett resonemang föras med den boende. Hemmet kan också skriva ut den boende, om den boende omöjliggör meningsfull vård.

Socialstyrelsen beslut kommer att förändra hur personalen arbetar med det boende på hemmet i framtiden.

- Nu vet vi att vi absolut inte får göra så här. Vi får låta bli och hoppas att det inte händer något, säger Maria Godlund, föreståndare på Vändzonen.

Men Maria Godlund tycker inte att alla av Socialstyrelsens alternativ är bra.

- Att slänga ut folk är inget alternativ. Det är alltid bättre att de får vård, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om