Skenande elpriser oroar : "Vi har fyllt vedförråden"

Elpriset är ett givet samtalsämne för alla husägare. Sänkt inomhustemperatur, laddade vedförråd och kortare duschar är några recept för att slippa skyhöga elräkningar.

På tomten väntar vintervärme i vedform. Det är Carina och Thord Rytterström i Laggarhult glada över. "Det är guld värt nu".

På tomten väntar vintervärme i vedform. Det är Carina och Thord Rytterström i Laggarhult glada över. "Det är guld värt nu".

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2022-09-10 04:45

Höstkylan smyger sig på och det gör även oron inför vinterns elräkningar. Johanna Seger och hennes familj bor i ett 150 kvadratmeter stort hus i Ålsäter som värms upp av en luftvärmepump och en insatskamin.

– Det pratas mycket om elpriser när vi träffar kompisar och på ett sätt är det bra att man får tänka till om världskrisen. Vi har fast elpris till årsskiftet, men sen vet vi inte hur det blir. Man får ta på sig rejält och ha raggsockor, säger hon.

Med två tonårssöner i huset är varmvatten hårdvaluta.

– Vi får uppmana grabbarna att inte duscha så länge och se till att ladda sina telefoner och paddor när de är i skolan.

I ett villakvarter i Laggarhult hittar Kurirens team Claes-Göran Andersson som bor i ett enplanshus på 120 kvadratmeter. Att den tidigare ägaren bytte den direktverkande elen mot bergvärmepump är han tacksam för.

En annan värmekälla är den braskamin som Claes-Göran och hans fru har installerat.

– Den blir det väldigt varmt av och värmen sprids i huset med en fläkt. Jag har köpt 4,5 kubik ved till vintern och vi brukar elda en brasa på morgonen och en på kvällen när det är kallt ute, berättar han.

Trots att paret Andersson inte kunde teckna om sitt bundna elavtal och nu har rörligt pris, tar Claes-Göran Andersson det med ro.

– Det blir som det blir i vinter, det är inget att deppa ner sig för. Däremot har vi stängt av vårt spabad tidigare än vanligt. Det är jädrigt skönt att krypa ner i, men det kostar att värma det till 38 grader, konstaterar han. 

Carina och Thord Rytterström har bott i sitt hus sedan det byggdes 1975 och värmer det med oljefyllda elradiatorer, värmeväxlare och en täljstenskamin. 

– När vi satte in värmeväxlaren sparade vi 4 000 kilowattimmar om året, berättar Thord Rytterström.

Under gröna presenningar i ett hörn på villatomten väntar vintervärme i vedtravarna.

– Det är guld värt nu. Förut har vi använt kaminen mest som mysfaktor, men nu kommer det bli flera dagar som vi kommer att elda, säger Carina Rytterström.

Makarna konstaterar att de börjat tänka på ett annat sätt kring elförbrukningen. 

– Än så länge har vi inte märkt att det stuckit iväg på räkningen, men det är klart att det kommer att kosta mer. Det finns ju annat som är roligare att lägga pengar på och man får väl dra ner någon grad på inomhustemperaturen, säger Carina Rytterström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!