Hur många norrmän behövs för att..?

Alla har vi väl hört eller dragit en vits om våra norska grannar. Men hur började vitstraditionen egentligen, och hur rumsrent är det?

Katrineholm2014-05-17 05:00

I mitten av 70-talet drog en vitsvåg genom Sverige och Norge, som i stort sett handlade om hur dumma norrmän respektive svenskar var.

– Formen är ofta att man ställer en fråga och sen ger svaret själv, berättar folklivsforskaren Bengt af Klintberg, bland annat känd för boken "Råttan i pizzan" om svenska skrönor.

Vitsarna fann snabbt popularitet, och mellan svenska Expressen och norska Verdens gang var snart ett vitskrig igång. Ett vanligt tema är utgångspunkten att svenskar är sjuka och norrmän är hurtiga. Enligt Bengt af Klintberg är vitstraditionen mellan Norge och Sverige inte något som tas för allvarligt.

– Det finns en slags tyst överenskommelse om att vi egentligen är så lika, så då är det okej. Pekka-vitsarna som är svenskarnas sätt att driva med finnarna har inslag av superi och knivslagsmål vilket kan kopplas mer till fördomar.

Traditionens ursprung är däremot mer mörkt och mindre putslustigt. Trenden tros ha kommit från USA, där man ofta drog polack-skämt.

– Polacker i sig var ingen utsatt grupp just då, så skämten handlade egentligen inte om dem. Man antar att "polack" var en omskrivning för "black", det vill säga en svart person. Så i grunden handlade det om rasism som gjordes om för att passa vissa sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om