Det var i början av december som länsstyrelsen fick tips om att djuren inte hade det bra på en fastighet utanför Katrineholm.
När länsstyrelsen åkte dit för inspektion fann man slitna hundrastgårdar, oisolerade kojor och stora mängder avföring i gårdarna. När polisen öppnade dörren till bostaden kom sju hundar ut ur huset.
Inne i huset var golvet täckt med avföring och det luktade starkt av ammoniak. Länsstyrelsens beslutade att omhänderta djuren omedelbart.
Men det är inte första gången som länsstyrelsen funnit brister på gården. Redan 2015 sedan fick djurägaren ett föreläggande enligt djurskyddslagen.
I samband med en djurskyddskontroll i januari 2014 fann länsstyrelsen brister i djurhållningen gällande klor, hull, renhållning, miljöbeskrivning, väderskydd, mjuka liggplatser och tillgång till vatten.
Ägaren uppgav då att hon hade för avsikt att åtgärda bristerna. Men vid en efterkontroll som drog ut på tiden, eftersom det var svårt att få kontakt med henne, konstaterades att bristerna var kvar.
Djurägaren fick då ett föreläggande. I föreläggande stod det bland annat att utrymmena där hundarna hålls ska rengöras och därefter hållas rena och att rastgårdarna där hundarna hålls ska ha kojor med mjukt liggunderlag, isolering och vindfång. Hundarna ska också ha fri tillgång till dricksvatten och samtliga djur ska ges pälsvård så att pälsen hålls tovfri.
– Tyvärr ser vi olika nivåer av misär ofta. Vi ser tyvärr att det kan gå snabbt och att konsekvenserna kan bli att både människor och djur lever i en ohälsosam miljö, säger Christopher Lagerqvist, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Södermanland.
Enligt honom gjordes den senaste kontrollen hos djurhållaren 2018. Vid besöket uppmärksammades brister utomhus. Djurhållaren var dock inte hemma vid besöket. Senare visade hon bilder på att bristerna var åtgärdade.
Därefter gjorde inget mer besök på fastigheten, förrän 2024.
Med facit i hand, hade ni kunnat göra på något annat sätt?
– Det är alltid svårt att uttala sig med facit i hand. Vi hade telefonkontakt med djurhållaren som skickade bilder på att bristerna utomhus var åtgärdade. Vi gjorde bedömningen då att det var tillräckligt, säger Christopher Lagerqvist.