Hotfull händelse i bowlinghallen

I tisdags kväll i förra veckan, strax före stängning, dök en högljudd man upp i bowlinghallen vid Sportcentrum i Katrineholm. Personalen försökte tillkalla hjälp, men det visade sig inte vara så lätt.

Chris Bendroth har nu beställt överfallslarm till sig själv och övrig personal i bowlinghallen.

Chris Bendroth har nu beställt överfallslarm till sig själv och övrig personal i bowlinghallen.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2023-09-21 17:02

– Jag vet inte riktigt vad problemet var, men han ville prata med någon ansvarig. Jag ringde vaktmästaren som kom, men då var mannen lite närgången och hotfull, berättar Chris Bendroth, delägare i bowlinghallen. 

Mannen tog tag i gymbesökare på väg från gymmet, men gick sedan ut och var högljudd utanför. Chris Bendroth och hans kollega följde några gäster som fikat inne på bowlingen ut och stod sedan kvar och höll uppsikt. Ett antal tjejer på väg från träning var på väg ut och bowlinghallens personal tänkte att mannen kanske skulle skrämma dem. 

– Han tyckte att vi tittade på honom och började springa mot oss, berättar Chris Bendroth. 

Han och kollegan drog sig snabbt in i bowlinghallen och låste dörren. Mannen ryckte i dörren och personalen beslutade sig för att tillkalla polis. Något som var lättare sagt än gjort. 

– Jag ringde 112 och en röst sa att de för närvarande inte hade några lediga operatörer. Jag väntade ett tag, men när man vill att det ska gå fort känns en minut som tio minuter. Till slut la jag på och ringde 114 14 i stället, där kom jag fram direkt. De kopplade mig till ledningscentralen. Jag fick stå i kö där 8-10 minuter, men sedan dröjde det inte så länge innan polisen kom. 

undefined
Chris Bendroth har nu beställt överfallslarm till sig själv och övrig personal i bowlinghallen.

Att inte nå fram snabbt på 112 kändes lite märkligt, säger Chris Bendroth. 

– Jag tänkte "men ska det vara så här?". Det är kanske andra gången i livet jag ringer 112, man vill ju komma fram. 

Enligt SOS Alarm, som tidningen kontaktat för att reda ut vad som hänt och fråga om rutinerna, finns ingen information om larmsamtalet. 

"Den aktuella dagen hade SOS Alarm god bemanning och i genomsnitt 4 sekunder i svarstid. Både SOS Alarm och polisen har ett röstmeddelande som efter 30 sekunders väntan bekräftar att inringaren är kvar i kön och uppmanar densamma att stanna kvar på telefonen. Givet att svarstiderna den angivna dagen var extremt snabba, så förefaller det osannolikt att ett sådant meddelande skulle ha hunnit triggas", skriver SOS Alarm i mejl till tidningen. 

Enligt SOS Alarm nås man av följande talslingor, om man ringer 112 när det är kö: 

”Du har ringt nödnumret 112. Lägg inte på, vi svarar så fort en SOS-operatör blir ledig.”

Meddelande 2, läses upp 5 sekunder efter det första meddelandet:

”Om du inte är i akut nöd så kan du ringa andra, icke-akuta nummer: För sjukvårdsrådgivning ring elvasjuttiosju. För polisiära ärenden som inte är brådskande, ring hundrafjortonfjorton. Om du behöver omedelbar hjälp, vänta kvar.”

Meddelande 3: engelska, aktiveras ca 5 sek efter att meddelande 2 lästs färdigt:

“You have called the emergency number, one one two. If not in an emergency, you can call non-emergency numbers. For medical advice, call eleven seventy-seven. For police in non-emergency matters, call one hundred fourteen fourteen, otherwise please wait.”

Meddelande 4: Aktiveras ca 10 sek efter att meddelande 3 lästs färdigt:

”Det är många som ringer nödnumret 112 just nu, Lägg inte på, vi svarar så fort en SOS-operatör blir ledig.”

undefined
Chris Bendroth tyckte att det kändes märkligt när det tog så lång tid att komma fram på 112.

Efter händelsen – och andra händelser där främst ungdomar stökat i foajén och inne i bowlinghallen, har bowlinghallen beställt överfallslarm. 

– Det känns skönt, säger Chris Bendroth. 

I en tidigare version av artikeln angavs torsdag i förra veckan som den dag händelsen inträffade. Rätt dag är dock tisdagen den 12/9. SOS Alarm skriver i mejl till tidningen att samma information gällande svarstider rådde även den dagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!