Den senaste tiden har ett flertal asylboenden, eller tilltänka asylboenden, blivit nedbrända runt om i landet. Vissa boenden, som Sågarsvedet utanför Eskilstuna, hade bara nämnts som ett tilltänkt boende innan det brann ner.
Även om Katrineholms kommun, som vi tidigare skrivit, meddelat att man inte har några akutplatser för flyktingar så är de mer än väl förberedda för eventuella hotbilder mot asylboenden framöver.
– För oss förändrar inte bränderna någonting, vi var förberedda. Vi gjorde en riskanalys redan för en månad sedan och det hoppas jag att alla har gjort, annars har man inte gjort sitt jobb. Det är något som känns självklart, kanske också för min bakgrund som polis. Men det finns såna krafter 2015 och såna strömningar så man måste tyvärr kalkylera med det här, vi måste kunna garantera deras säkerhet, säger Peter Henriksson, säkerhetschef på Katrineholms kommun.
I riskanalysen som han utarbetat ingår det bland annat att bevakning kring asylboenden behövs i princip dygnet runt.
– Vi måste säkra deras liv och vi behöver personal dygnet runt och väktare nästan dygnet runt. Det är ett boende med traumatiserade människor och ibland kan det också förekomma bråk bland flyktingarna. Vi tänker på säkerheten främst, både för de som jobbar och bor där. Polisen har ingen chans att bevaka boendena, så mycket personal har de inte, säger han.
Vem får i så fall betala för bevakningen?
– Initialt är det kommunen, jag vet inte om Migrationsverket eller staten betalar. Det står i något underlag att de ska betala men samtidigt säger de att de är restriktiva med betalningar och det här kostar massor med pengar.
Just nu är inga nya platser för flyktingar på gång i Katrineholm, men kommunen förbereder sig för framtiden.
– Prognosen för i år är att det kommer 170 000 till 180 000 människor till Sverige och det är samma nästa år. Så vi måste vara förberedda.