Hopp om utökad verksamhet grusas av domstol

Oklarheter kring mängden naturgrus som behöver brytas för att komma åt berget, ger ännu ett avslag för verksamheten i Glysas grav.

Bolaget har inte varit tillräckligt tydligt i fråga om hur naturgruset ska hanteras, enligt mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Bolaget har inte varit tillräckligt tydligt i fråga om hur naturgruset ska hanteras, enligt mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Foto: Arkiv/Henrik Wising

Katrineholm2019-11-14 07:51

Ericsbergs fideikommiss AB har i mars 2018 ansökt om fortsatt och utökat tillstånd hos mark- och miljödomstolen, efter att ha fått avslag på sin förra ansökan som lämnades in 2015.

Länsstyrelsen och Sörmland vatten har velat att ansökan ska avslås. De befarar att en täkt i området riskerar Katrineholms och närliggande kommuners långsiktiga dricksvattenförsörjning.

Bygg- och miljönämnden i Katrineholm har, med reservation från Miljöpartiet, sagt att den inte har några invändningar. Nämnden ville samtidigt, utifrån Sörmland vattens yttrande om dricksvattnet, att brytdjupet begränsas.

Att riskerna för vattentäkten i Forssjö är små redovisas tydligare i denna ansökan, enligt domstolen som inte ser valet av plats som ett skäl att avslå ansökan.

Däremot är det oklart hur mycket naturgrus som behöver tas bort för att komma åt berget. I bolagets ansökan anges 25000 ton. Länsstyrelsen bedömer att det snarare handlar om 293000 ton.

Domstolen konstaterar att det i vart fall bör handla om betydligt större mängder än vad bolaget anger.

Naturgrus är en ändlig resurs och det är viktigt att regelverket efterlevs. Domstolen anser inte att bolaget varit tillräckligt tydligt med hur det tänker hantera eventuella mängder naturgrus som överskrider ansökan.

Därför får bolaget avslag på ansökan om tillstånd till bergtäkt. Det får inte heller igenom sitt andrahandsyrkande om tillstånd till grustäkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!