Hösten 2019 flyttade Matilda Lloyd och hennes make till en villa på Dalagatan, intill Skogsborgsskolan. Då hade de ingen aning om den hetsiga trafiksituationen utanför husknuten. Enligt henne kör många fort och slalom mellan trafikhindren, de så kallade chikanerna.
– Det blir bara värre och värre. På kvällarna förekommer det buskörning och många tycker att det är roligt att köra fort mellan hindren. Jag vet inte hur fort de kör, för man hinner knappt se dem. Om ingenting görs kommer det att gå snett en vacker dag, säger hon.
Matilda Lloyd tycker att det är obehagligt att släppa ut barnen på tomten. Särskilt på vintern om någon sladdar på gatan.
– En gång körde en A-traktor rakt in i vårt staket. Och en annan A-traktor har kört sönder grannens staket.
Hon har varit i kontakt med kommunen, men säger att inga nya åtgärder har vidtagits. Förutom chikanerna är den rekommenderade hastigheten 30 kilometer i timmen. Eftersom det bara är just en rekommendation är det många som struntar i det, enligt Matilda Lloyd.
– Varför är det bara en rekommendation vid en skola? Hastigheten ska ned till 20.
Eftersom Matilda Lloyd inte har fått gehör från kommunen startade hon en namninsamling i juni. I skrivande stund har drygt 80 personer skrivit under protestlistan om att de bland annat vill se effektivare fartbegränsningar, fler poliskontroller och enkelriktad trafik.
– Så här kan vi inte ha det. Jag önskar att folk börjar visa respekt, säger hon.
Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden, uppskattar att folk hör av sig och lyfter problemet.
– Det är intressant att katrineholmarna hör av sig och vill ha mer gupp i stan. Jag förstår att man vill det eftersom det är den mest effektiva åtgärden för att få ned hastigheten. Handlar det bara om att sänka hastigheten genom skyltning skulle det vara en billig åtgärd. Problemet är att de som vill busa gör det ändå. Vi tar trafiksäkerhetsfrågorna på allvar och ska se vad som är möjligt att göra, säger hon.
På torsdagsmorgonen gjorde polisen en kontroll på Dalagatan, men även på Oppundavägen, som en del av den nationella trafikveckan. Den här gången ligger fokus på att kontrollera efterlevnaden av trafikregler vid skolor, med anledning av skolstarten.
Polisen kontrollerade både hastighet och nykterhet. De kontrollerade också förarnas beteende, som för dagen var många föräldrar som skjutsade sina barn till förskola och skola.
– Vi kollar så att alla i bilen har bälte, men även hur man följer trafikreglerna, säger Tobias Karlsson, områdespolis.
Karlsson berättar att polisen främst arbetar förebyggande. Genom att synas och utföra kontroller, kan man få bilförare och andra trafikanter att förhoppningsvis ändra beteende i framtiden, exempelvis vid skolor där morgontrafiken ofta är intensiv.
– Förhoppningsvis tänker man till lite extra nästa gång hur man kör och beter sig i trafiken, säger Tobias Karlsson.
Kontrollens enda fortkörare, en man i silverfärgad bil, stoppades av poliserna efter att ha kört i 47 km/h på 40-sträckan. Det resulterade i en bot på 2 000 kronor. Föraren var inte speciellt nöjd och diskuterade länge med poliserna innan han fick åka vidare.
– Jag kan förstå missnöjet till viss del. 2 000 kronor är mycket pengar för en del människor, säger Tobias Karlsson.