Hon försvarar städarna: ”Vi är inte problemet”

Den hårda kritiken mot städningen av kommunens skolor och kontor svider hos dem som utför den. – Det är inte vi som är problemet, det är företaget.

Personalen som städat i kommunens lokaler de senaste två åren har fått oförtjänt mycket skit, tycker städaren som tidningen pratat med.

Personalen som städat i kommunens lokaler de senaste två åren har fått oförtjänt mycket skit, tycker städaren som tidningen pratat med.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Katrineholm2020-09-29 21:03

Det säger en av lokalvårdarna vars arbetsgivare Winab från den 1 oktober inte längre får städa åt kommunen.

Då träder ett nytt avtal med andra entreprenörer i kraft.

Samma dag blir delar av Winabs personal arbetslös. Lokalvårdaren som tidningen talat med vill inte gå ut med sitt namn, då hon befarar att det påverkar hennes jobbchanser.

Vi kan kalla henne Karin. Hon anställdes av Winab 2019 och trivdes först bra.

Det kändes tryggt med löftet om två veckors handledning på arbetsplatsen. Den är en av kommunens största och mest svårstädade.

– Men jag fick bara en vecka att lära mig alla rutiner. Sedan försvann handledaren.

Under hösten 2019 tilltog städkritiken i framför allt skolor och kontorslokaler. Den beskrevs i de värsta fallen som undermålig. 

Karin och hennes kolleger fick ta smällen. Det gjorde henne ledsen.

– Det är inte vi städare som är problemet. Det är företaget, menar hon.

Tidningen har fått liknande synpunkter från kolleger till Karin. Också service- och teknikförvaltningen, som beställt städningen, har framhållit att lokalvårdarna inte ska lastas för bristerna i planering och personalförsörjning.

Det stora problemet, vilket även Winab medgett, har varit att vikarier inte satts in i tillräcklig omfattning. I stället har kollegerna tvingats täcka upp för varandra.

Karin har råkat ut för det flera gånger.

– Jag har gjort mitt bästa men ändå tvingats göra avkall på städningen. När det varit extra smutsigt har jag inte hunnit med trots att jag haft bara 20 minuters rast under 6,5 timmar.

Lokalvården har fortlöpande granskats av kommunens städcontroller. Denna ”övervakning”, som Karin kallar den, har varit ytterligare en stressfaktor. 

När corona slog till, höjdes kravnivån för lokalvården. Då hade varit rimligt av Winab, tycker Karin, att samla personalen och informera om rutinerna. Så skedde inte, uppger hon.

– Jag har själv fått ta initiativ till att få munskydd och handskar.

Det har också varit svårt och tagit lång tid att få städmateriel och hygienartiklar levererade, tycker Karin. Hon beskriver arbetsledningen som otydlig och frånvarande.

– Vi har inte haft något ATP-möte sedan jag började. Jag har bara träffat kolleger när jag ryckt in på andra ställen. 

Den 30 september avslutas hennes anställning.

– Sedan vet jag inte vad jag ska göra. Jag har anmält mitt intresse till det nya städbolaget men hittills utan svar.

Winab har erbjudits att bemöta kritiken men har inte återkommit till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!