Stor del av distriktssköterskan Marine Gustavssons arbete på Nävertorps vårdcentral går åt till att vara diabetessköterska. Typ 2 av diabetes är en vanligt förekommande sjukdom, företrädesvis hos äldre, och det är viktigt att patienterna får hjälp med allt från information i sjukdomens inledning till råd och behandling i denna kroniska sjukdom som man bär med sig hela livet. Mer om detta står att läsa i en speciell artikel där Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck följde Marine Gustavsson under ett arbetspass.
Vad inte så många kanske vet är att Marine Gustavsson också är "klamydiasyster". Epitetet fick hon efter att en ung pojke frågat efter henne på vårdcentralen.
— Var är "klamydiasystern", sa han, och efter det så kallas jag internt för det, säger Marine Gustavsson.
Annars är klamydia allt annat än skämtsamt. Det är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och det är en allvarlig sjukdom, med ett smygande förlopp och som är svår att upptäcka. I slutet av denna artikel kan du läsa mer om sjukdomen.
Marine Gustavsson är den av distriktssköterskorna på Nävertorps vårdcentral som är specialiserad på könssjukdomar och som oftast sköter provtagning och spårning.
— Det var i mitten av 1990-talet, innan bromsmedicineringen var så effektiv som den är i dag, som jag blev intresserad och gick en speciell utbildning på den sjukdomen och fick de andra könssjukdomarna på köpet, så att säga, berättar Marine Gustavsson.
Enligt smittskyddslagen ska källan till smittan spåras.
— Jag har till och med varit med om att vi funnit smittkällan utomlands. En gång kunde vi konstatera att en man blivit smittad av en prostituerad i Makedonien. Vi kontaktade henne och informerade att hon bar på smittan, berättar Marine Gustavsson.
Här hittar du fakta om klamydia och andra könssjukdomar.