Det var för några veckor sedan som paret besökte individ- och familjeomsorgens familjerätt för att skriva på några papper. Då skedde något märkligt. Handläggaren verkade inte förstå vad det innebar att ett samkönat par skaffat barn via landstinget med en donator.
Paret skriver i en tråd på sin Facebooksida att "personalen var helt förvirrade om att vi är två kvinnor och förstod inte vad det innebär att bli gravid via landstinget med en donator som sjukhuset valde ut."
Handläggaren ska enligt paret bara ha frågat var barnets pappa var och sedan kände sig paret "bemötta som två mystiska djur på ett zoo."
Paret upplevde sig märkligt missförstådda, som att de var det första homosexuella paret i Vingåker som skaffat barn.
Men så är det ju inte.
En av dem som gjort detta tidigare är den politiker som ansvarar för hela socialens arbete, kommunalrådet Robert Skoglund (S), som skaffat tre barn via surrogatförälder tillsammans med sin make.
Han blir mycket förvånad över det bemötande som paret har fått av individ- och familjeomsorgen.
– Jag har ju varit med själv och sett till att alla som jobbar på socialförvaltningen har utbildning i hbtq-frågor, säger Robert Skoglund.
Faktum är att det sitter ett blankt diplom på förvaltningens vägg om att familjeomsorgen i Vingåker är hbtq-certifierad av RFSL. Enligt diplomet ingår i certifieringen bland annat "att all personal har genomgått en grundläggande hbtq-utbildning i fyra steg."
Certifieringen utfärdades i maj 2016 och gäller till maj 2019.
– Jag tänker att det här är ett möte mellan två eller fler människor och i det mötet kan man säga många saker på olika sätt. Den som det berör uppfattar det som sägs på ett visst sätt och då kanske man har tolkat det på fel sätt, säger Robert Skoglund som bara kan uttala sig generellt i saken, även om han läst om klagomålet på Facebook och svarat på det.
– Det hade varit bra om jag fått prata med det här paret så vi kan ta lärdom av det, säger han.
– Grunden för allt vårt arbete handlar om att visa alla respekt och ha ett fördomsfritt synsätt oavsett sexuell läggning eller funktionshinder. Jag hade hoppats att de skulle höra av sig till mig och förklarat vari missnöjet med våra handläggare består.
Han har själv kritiserat socialnämnden, innan han blev politiskt engagerad där, för hur man bemötte hbtq-frågor.
Chefen för individ och familjeomsorgen, Annika Pettersson, säger sig inte känna igen den specifika situationen över huvud taget. Hon läser heller inte på Facebook och har därför inte hört talas om incidenten.
– Jag tycker att det låter konstigt, snarare har vi ett gott bemötande i de allra flesta fall. Det är väldigt sällan jag får ta emot synpunkter på dåligt bemötande.
– På familjerätten har vi en inhyrd konsult och hon är inte här på daglig basis, säger hon.
Är denna konsult hbtq-utbildad?
– Nej, hon är ju konsult. Men hon brukar säga till om det har inträffat något, säger Annika Pettersson.
Har alla era anställda genomgått hbtq-utbildningen?
– Det var ju några år sedan vi hade den. Några har blivit anställda senare och har kompletterat, möjligen finns någon vi anställt nu som inte har den. Men det är ingen som arbetar på familjerätt.