Sommaren innebär mer arbete för veterinärerna i kommunen. Djurkliniken i Katrineholm är helt stängd för semester i drygt två veckor. För Katrineholm och kringliggande kommuners övriga veterinärer innebär det mycket extra arbete.
Kicki Granberg på Kickis veterinärmottagning i Katrineholm säger att hon just nu jobbar för nästan sju personer.
– Jag jobbar häcken av mig, men det här är inget nytt. Det har alltid varit såhär, så vi är vana att köra på. Optimalt vore om djurkliniken gick på halvfart istället, säger Kicki Granberg.
På Vingåkersveterinärerna arbetar Ingela Lindersson. Hon säger att det alltid är extra arbete under sommaren, men tror inte att det främst beror på att Djurkliniken stänger för semester.
– Det händer mer med djuren under sommaren. Folk låter dem bland annat rör sig ute mer fritt, säger hon.
Katrineholmaren Tine Lind upptäckte att Djurkliniken i Katrineholm stängt för semester när hennes hund Molly blev sjuk.
– Visst brukar man dra ner på personal på sommaren, men att helt stänga? Det tycker jag är underligt, säger hon.
Hon berättar att hon oftast brukar kunna få en tid samma dag eller dagen därpå. Nu måste hon och hunden Molly istället vänta nästan en vecka för att få komma på ett veterinärbesök på Djursjukhuset Kumla.
Kicki Granberg på Kickis veterinärmottagning berättar att vissa patienter blir lidande av den höga arbetsbelastningen.
– Vissa blir lidande på så sätt att de får åka långt, men jag har aldrig hört om något djur som avlidit på grund av personalbristen. Folk är annars glada och trevliga, trots att de får vänta en stund, säger hon.
Per Arvidsson är verksamhetschef på Djurkliniken i Katrineholm. Han berättar att kliniken har stängt på grund av personalbrist.
– Vi hade gärna haft öppet om vi fått tag i folk. Legitimerad personal är en bristvara i branschen och speciellt legitimerade djursjukskötare.
Per Arvidsson berättar att reglerna har stramats åt och numera behöver även djurskötare legitimation. Han berättar att kliniken inte heller velat sätta in nyexaminerade personer under semestertider eftersom ledningen inte kan erbjuda tillräckligt med stöd under perioden.
– Det handlar om ett kvalitetstänk. Det är bättre att personer blir sura för att vi har stängt, än att någonting blir fel i behandlingen, säger han.