Drygt ett år har gått sedan razzian mot den misstänkta valpfabriken i Katrineholm. Det var den 16 mars 2022 som tre vanvårdade, törstiga och rädda tikar och elva hundvalpar omhändertogs i samband med en polisrazzia i ett industriområde i Katrineholm.
En högdräktig tik låg inkletad i sin egen avföring och i ett av rummen stod en skurhink med smutsigt vatten som hundarna kunde dricka av. Hundarna förvarades i varsitt utrymme i baracken och en av dem låg tillsammans med sina sju valpar.
Den misstänkta hundfabriken upptäcktes efter att en annons om golden retriver-valpar hade lagts ut på annonssajten Blocket. Valparna kostade 18 000 kronor för en tik och 17 000 kronor för en hane.
En kvinna åkte tillsammans med sin sambo för att titta på valparna och de reagerade på att adressen låg i ett industriområde. Enligt hundspekulanterna stank hundarnas barack av cigarettrök. Valparnas mamma låg, till synes livrädd och utmärglad, på golvet utanför lådan som valparna befann sig i.
Två dagar efter besöket gjorde kvinnan en polisanmälan.
I april dömdes katrineholmaren, som var ansvarig för de tre tikarna och elva valparna, för brott mot djurskyddslagen och våldsamt motstånd till 80 dagsböter à 50 kronor, totalt 4 000 kronor.
Nu har länsstyrelsen beslutat om ett totalt djurförbud för den dömde mannen. Länsstyrelsen slår fast att det var mannen som tog in de tre dräktiga tikarna till Sverige. En av dem valpade redan sex dagar efter ankomsten och det är inte tillåtet att transportera högdräktiga tikar.
Efter att de omhändertagits skyggade de tre tikarna för häftiga rörelser och försökte fly och gömma sig. Hundarna var rädda för koppel och tyckte människokontakt var obehaglig. Det tyder på att de har blivit utsatta för hård och dominant hantering.
En av tikarna bar på så mycket rädsla att hon inte kunde omplaceras, utan fick somna in.
Länsstyrelsens utredning visar att katrineholmaren saknar förmåga att ta hand om djur i enlighet med djurlagstiftningen. Myndigheten anser att mannen har utsatt hundarna för fysiskt och mentalt lidande under en längre tid.
Länsstyrelsens bedömning är att det skulle kunna upprepas, oavsett djurslag och därför får katrineholmaren djurförbud som gäller tills vidare. I det fall mannen äger eller tar hand om andras djur, måste han göra sig av med dem inom sex veckor.