Historiska krukor skapar stoltare stad

Under tisdagen invigdes Vråkrukorna som nu pryder centrala delar av staden. Tio krukor har rekonstruerats efter lokala fornfynd tillsammans med föreningen Vråfolket.

Katrineholm2016-06-21 15:32

Lars Hågbrandt, samhällsbyggnadschef på kommunen, invigde under tisdagsförmiddagen de nya konstverken. Produktionen av krukorna har skett genom lokala företag i Katrineholm.

– Katrineholm är en fantastisk parkstad som vi vill fortsätta utveckla. Vi vill att våra invånare ska bli glada och känna sig stolta över sin stad när de ser de unika urnorna, sa Lars Hågbrandt.

De krukor som nu står kring järnvägsstationen i norr och på Carl Fredriksons gränd har utformats av Katrineholms kommun i samarbete med föreningen Vråfolket.

Vråkrukans historia sträcker sig cirka 6000 år tillbaka i tiden och krukan är den främsta symbolen för Vråkulturen som till stor del har rötter i Katrineholm.

1935 fann arkeologer de första krukskärvorna i Stora Malm öster om Katrineholm. Genom att sätta ihop skärvorna lyckades man pussla samman en hel kruka och kunde därmed få fram både struktur och form på det som kom att kallas för Vråkrukan.

Hanne Karlsson, Rune Öhlin och Sylvia Larsson är engagerade i föreningen Vråfolket och fanns på plats under invigningen av krukorna. De är alla tre väldigt glada över att Vråkrukorna nu dekorerar Katrineholm.

– Det är viktigt att visa upp Katrineholms historia. Placeringen av krukorna är bra då många kommer att se dem, säger Sylvia Larsson.

Dagen till ära bar Sylvia Larsson en skinndräkt likt de man kan föreställa sig att Vråfolket bar. Kring det skyddade fyndområdet i Stora Malm byggdes den rekonstruerade Vråbyn och föreningen Vråfolket bildades 1987. Hanne Karlsson, Rune Öhlin och Sylvia Larsson delar ett historiskt intresse och tycker att det är spännande med hur platser utvecklats och människor levt.

– Intresset för föreningen var som störst på 90-talet då vi var upp till 250 medlemmar. I dag är vi ungefär 60-70 personer. Många medlemmar var äldre och har gått bort, säger Rune Öhlin.

Hanne Karlsson, Rune Öhlin och Sylvia Larsson menar att det är svårt att locka nya medlemmar och att föryngra föreningen. De hoppas att Vråkrukorna kan hjälpa till att marknadsföra Katrineholms historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om