Böcker med glassrecept har haft ett uppsving det senaste året och det är enklare än någonsin att göra egen mjukglass med färdiga glassmixar. Pingstkyrkan i Katrineholm följer den glassiga trenden och har under utvalda dagar den här veckan ett glasskafé för den som vill komma och svalka sig.
- Alla tycker om glass i alla åldrar, så är det bara, säger Ulrica Rytterström, en av de som har hand om glasskafét.
I Pingstkyrkan har de gjort egna presentationer av glassar de senaste fyra till fem åren under sommarmånaderna. Det var den tidigare pastorn som kläckte idén.
– Vi gör det här för att ha en rolig aktivitet under sommaren och skapa möjlighet för möten mellan människor. Glasskafét blir i stället för att anordna kyrkkaffe. På sommaren är inte så många sugna på fikabröd utan då vill de flesta ha något som är fräscht och då tycker jag att glass passar bra, säger Ulrica Rytterström.
Det är full rörelse i köket, både vuxna och barn samsas bland glasslådor och tillbehör. Barnen springer fram till beställningsluckan där servitrisen lämnar en lapp med gästens glassbeställning. Från Pingstkyrkans glassmeny kan gästen välja och vraka mellan en klassisk banana split eller någon av kyrkans egenkomponerade skapelser.
- Vi har något för alla åldrar och smaker. Vi har en glass som nästan bara de som är 50-pluss äter och det är en glass som är inspirerad av norrland med bland annat hjortronsylt, säger Ulrica Rytterström.
I dag är det trendigt att blanda olika sötsaker.
- Jag gillar sliskiga glassar med kaksmulor i, det känns trendigt. Det fanns inte när jag var liten. Då fanns bara Konsums melonglass i ett halvliterspaket. Jag minns hur jag och mina syskon delade glassen med en linjal för att få lika mycket, säger Suzanna Rhodevi, som brukar hjälpa till i kafét.
Hon föredrar att blanda olika typer av glassar.
- Jag blandar mjukglass och kulglass. Det är riktigt hit, säger Suzanna Rhodevi.
Att göra något extra med glassen förhöjer upplevelsen menar Ebba Rytterström som ofta hjälper till med glassarna i kyrkan.
- Det roliga är att de blir så fina här jämfört med vanlig glass hemma.
Att glassarna ser tilltalande ut har blivit viktigare menar Suzanna Rhodevi.
– Jag tror alla vill ha något nytt och testa nya kombinationer. I dag ska det också se snyggt ut. Fokus ligger på färg och form. Det ska tilltala både ögat och magen.