Hesa Fredrik hördes inte – utomhuslarmet ska åtgärdas

På måndagen testades utomhussignalen ”Hesa Fredrik”. Men för boende i centrala Katrineholm hördes bara ett kort pip innan det blev tyst.

Så här ser den nya varianten av signalhornet ut.

Så här ser den nya varianten av signalhornet ut.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Katrineholm2020-09-07 17:45

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett system för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Systemet består av meddelanden i radio och tv, och ibland utomhussignalen ”Hesa Fredrik”, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida. 

Varningssystemet testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. När testet genomfördes på måndagen kunde katrineholmare i området kring polishuset endast höra ett kort pip innan det blev tyst. Vid testet som genomfördes i juni var det samma problem. 

Staten, genom MSB, äger utrustningen, men kommunerna (i det här fallet Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR) sköter driften. Tidigare drevs alla signalhorn med hjälp av tryckluft, varpå de kallades tyfoner. Räddningstjänsten har successivt bytt ut tyfonerna till elektroniska signalhorn, men arbetet är ännu inte helt färdigställt. 

Mattias Gårdholt, räddningschef på VSR, var personligen i närheten av polishuset på måndagen när även han hörde att signalen inte fungerade som den skulle. 

– Vi ska skicka dit en tekniker för att åtgärda problemet. Vi ser positivt på att människor hör av sig till oss när utomhussignalerna inte fungerar, säger han. 

SOS Alarm sköter utskicken av signalerna. Sedan en tid tillbaka kan invånare även få ett SMS med ett VMA. I dagsläget finns det över 4 500 signalhorn i fler än 200 kommuner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!