Hemtjänstvikarie dömd för att ha fört bort äldre man

Brukare tackar nej till hemtjänst när de får höra vem som ska komma – de är rädda.
– Det är alltid jättetråkigt att höra sådana här saker, säger Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef.

Den äldre mannen dödshotades innan han släppes av utan skor, i minusgrader.

Den äldre mannen dödshotades innan han släppes av utan skor, i minusgrader.

Foto: Arkivbild

Katrineholm2025-02-19 06:22

Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat att tolv anställda inom hemtjänsten i kommunen har dömts för brott de senaste tio åren. Vi har också berättat om Lars mamma som blivit bestulen på sina smycken, där hemtjänstpersonal pekades ut misstänkt för brott. 

Under tidningens granskning av hemtjänsten i kommunen kommer det ett tips till Inspektionen för vård och omsorg. En anonym person ringer in och berättar att det finns en individ i personalstyrkan som är dömd för människorov och att brukare är rädda för personen ifråga.

"Det finns en tystnadskultur och ingen vill prata. Det verkar som att chefen skyddar den här personen", berättar inringaren. 

Personen berättar också att brukare undanber sig hjälp när de ser vem som jobbar. 

Så tidningen går igenom alla vikarier och timanställda på enheten. 

Ingen person är dömd för människorov, men en av vikarierna i hemtjänsten dömdes för fyra år sedan för misshandel och olaga frihetsberövande. Detta är ett mindre allvarligt brott än människorov, i detta fall med påföljden två månaders fängelse samt skyddstillsyn. 

Tre personer förde vid tillfället bort en äldre person i en bil. Orsaken ska ha varit att mannen var skyldig någon av dem pengar. Under bortförandet ska den som nu arbetar i hemtjänsten ha sagt: "Jag har dödat tio personer. Du blir den elfte". 

Efter att ha misshandlats och dödshotats med pistol av personen som nu vikarierar i hemtjänsten i Katrineholm, släpptes mannen av. När polisen hittade honom stod han utan skor, i tio minusgrader. Katrineholmaren fick straffrabatt på grund av sin ungdom, medan hans medbrottslingar fick längre fängelsestraff. 

I hovrätten förkortades samtliga straff. Offret för frihetsberövandet ansågs ha lägre trovärdighet, än vad han ansågs ha i tingsrätten. 

Efter det har katrineholmaren under 2022 dömts för ringa narkotikabrott. 

Enligt Susanna Kullman, biträdande chef på social- och omsorgsförvaltningen begär kommunen sedan 2018 alltid ut registerdrag från polisregistret på de sökande, innan en person erbjuds en tjänst. De som är dömda för mord, dråp, misshandel, människorov, barnpornografibrott, sexualbrott eller grovt rån är inte välkomna i kommunens verksamhet. 

– Framkommer det att en person gjort sig skyldig till något av dessa brott innan anställning, då hade personen blivit bortvald direkt, säger hon. 

undefined
Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef, social- och omsorgsförvaltningen, Katrineholm.

Ska brukare behöva vara rädda för de som kommer hem till dem?

– Absolut inte. Vi tycker att vi har en bra rekryteringsprocess. Vi sitter och intervjuar personen och får en känsla för den man har mitt emot sig. Vi ringer på referenser och vi tar registerutdrag innan en eventuell anställning. Min bild är att vi jobbar väldigt korrekt och bra med rekryteringen. Sedan är det alltid jättetråkigt att höra sådana här saker, säger Susanna Kullman.

Kullman har tidigare sagt att hon ser fram emot den utredning som regeringen jobbar med just nu, där man vill bredda möjligheten att begära ut registerutdrag, även under anställningstiden – om misstanke om brott uppstår.

– Människor förändras och även om man inte har haft problematik när man anställdes så kan man hamna i ekonomisk kris eller missbruk och göra saker som man normalt sett inte skulle ha gjort. 

Kan svårigheten att rekrytera göra att man ser mellan fingrarna på brott?

– Nej, vi har en väldigt tydlig policy. Vi håller oss strikt till den här rutinen och när vi får in nya enhetschefer går vi alltid igenom att det är väldigt viktigt vid rekrytering att vi ringer på referenser, och inte bara på en enda referensperson. Att vi tydligt får en känsla när vi sitter med personen och följer de rutiner vi har kring registerutdrag, säger Susanna Kullman. 

Vet du mer? Tipsa reportrarna!

Detta är tredje delen i vår granskning av brott inom hemtjänsten. Läs fler delar här:

Del 1: Här är brotten som begåtts av personalen inom hemtjänsten

Del 2: Hans mammas smycken stals – hemtjänstpersonal utpekad

Så gjorde vi granskningen

Tidningen går kontinuerligt igenom anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Efter ett tips till IVO begärde tidningen ut personnummer på alla som är vikarier och timanställda på den utpekade enheten i Katrineholms kommun. 

Sedan körde vi dem i databasen Acta publica, som bland annat samlar in rättsdokument från alla domstolar.

Vi har även läst förundersökningsprotokollet från tingsrätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!