Många tycker att det är härligt att cykla, men det kan lätt bli mindre trevligt i motvind och uppförsbackar. Elcykeln har blivit populär bland många som vill att det ska gå lite lättare att trampa sig fram på vägarna.
På hemtjänstenheten Öster i Katrineholm har de under sommaren satsat på att prova elcyklar.
– Efter att vi bytte lokaler blev en del av transportsträckorna till våra brukare längre. Vi har köpt in två elcyklar på prov och tanken är att de ska underlätta för personalen, säger Thomas Tillström som är enhetschef på hemtjänsten Valla, Norr och Julita samt även Öster under sommaren.
Elcykeln drivs av en elmotor som hjälper till att ge kraft då cyklisten trampar. Motorn drivs av ett batteri som laddas separat.
Cia Wigren är en av dem som fått användning för elcyklarna då hon tar sig till och från hemtjänstens brukare. Hon är väldigt positivt inställd till de nya hjälpmedlen.
– Jag är jättenöjd. Elcyklarna hjälper oss otroligt mycket och gör att vi både hinner och orkar mer, säger Cia Wigren.
På marknaden finns elcyklar som kostar från några tusenlappar upp till närmare 50 000 kronor.
I Sverige finns en del regler för att ett fordon ska få kallas för elcykel. Enligt lag får motorn inte förstärka hastigheten till över 25 km/h, kommer cyklisten upp i den hastigheten ska motorn sluta ge kraft. Vid högre hastigheter klassas cykeln som moped och föraren måste ha körkort.
Thomas Tillström och Cia Wigren ser elcykeln som ett bra hjälpmedel för hemtjänsten och tycker att den har många fördelar. Ur miljösynpunkt är det bättre att de anställda cyklar än att de åker bil, dessutom är det många som inte har körkort.
Elcyklarna kan bidra till att minska ansträngningen hos personalen då de tar sig till och från brukarna. Det sparar på deras energi så att den kan gå till rätt saker, som mötet med brukarna.
Hemtjänsten Öster har använt sig av elcyklar under cirka två månaders tid. Under hösten eller vintern ska cyklarna utvärderas och om det går fortsatt bra kan de eventuellt börja användas av hemtjänsten även på andra enheter i Katrineholm.
– Vi får se vad utvärderingen säger. På sikt så tror jag att det kommer att bli mer och mer vanligt med denna typ av hjälpmedel inom hemtjänsten, säger Thomas Tillström.