Här bakas det i 200-litersgrytan – "Inga små mängder"

Hemlagat. Det är det mesta som serveras i matsalen på Duveholmsgymnasiet. Nybakat bröd, hemgjord ketchup och egen köttfärssås. "I dag har vi gjort 50 liter soppa, det är lite jämfört med vad vi brukar göra", säger kocken Maria Lundén.

Kocken Maria Lundén häller upp potatis- och purjolökssoppan i mindre bunkar.

Kocken Maria Lundén häller upp potatis- och purjolökssoppan i mindre bunkar.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-02-19 06:58

En timme

När tidningen besöker skolköket på Duveholmsgymnasiet har klockan hunnit slå tio. Om 45 minuter kommer matsalen fyllas av hungriga gymnasielever och personal, men innan dess återstår en del jobb för kökets medarbetare. 

– Det blir pannkaksbuffé och potatis- och purjolökssoppa. I dag har vi gjort 50 liter soppa, det är lite jämfört med vad vi brukar göra, säger Maria Lundén där hon står framför den gigantiska grytan. 

– Det mesta gör vi från grunden. Jordgubbssylten har vi kokat själva. Ketchupen gör vi också. Vi har bakat bröd också. I vanliga fall bakar vi i 200-litersgrytan men inte i dag. Eftersom det är pannkaksbuffé lyxar vi till det lite extra med vispgrädde. Så 40 liter vispgrädde har vi gjort i dag, det är inga små mängder här inte, fortsätter hon. 

undefined
Ann-Sofi Aldelöv skopar upp den hemgjorda jordgubbssylten. När det är pannkakor får personalen jobba extra mycket med att hela tiden fylla på med mat.

Det finns några rätter som inte lagas i köket och det är pannkakor, köttbullar och potatisbullar. På en dag går det åt flera tusen pannkakor. 

– Tänk om vi skulle steka alla de där, säger Ann-Sofie Aldelöv och skrattar och fortsätter. 

–Fast det gjorde vi förr. Då fick vi börja steka pannkakorna några dagar innan för att vi skulle hinna klart i tid. 

I 39 år har hon varit på samma arbetsplats. Nu är hon 60 år och räknar med att vara kvar till den dagen hon går i pension. Jobbet beskriver hon som tungt och ibland stressigt, men hon stormtrivs med kollegorna. Gemenskapen är viktig, berättar hon. 

Totalt är de sju stycken som jobbar i köket under en dag. För att arbetet inte ska bli för monotont turas de om att göra de olika arbetsuppgifterna. 

– En dag är man i serveringen och en dag i disken. Det går på ett rullande schema, säger Maria Lundén. 

Mittemot Maria står kollegan Najah Alfandi som den här dagen ansvarar för specialkosten för de som inte tål gluten eller laktos.

– De får också pannkakor, men de är hemlagade, säger hon. 

undefined
Najah Alfandi fixar till salladsbaren. Där finns också pastasallader om man hellre vill slänga ihop en matig sallad.

Mycket mat ska lagas. För det är inte bara en rätt som står på menyn. Kökschef Eva Persson berättar att det alltid finns ett vegetariskt alternativ, en soppa och så ytterligare en rätt. Om det finns rester från dagen innan kan det också serveras. Dessutom finns salladsbaren. 

– Det finns en del att välja på så det är buffé varje dag egentligen, säger Eva Persson. 

När det gäller råvarorna försöker man tänka så klimatsmart som möjligt och gärna ta det som är närproducerat, berättar Eva Persson. Maten som blir över kan serveras dagen efter eller så gör man en ny rätt av det som inte gick åt. Det svåraste är att minska matsvinnet från tallriken. 

– En slängd potatis kanske inte är så mycket men om alla slänger en potatis blir det 700. När man säger det kan en del reagera, men inte alla. 

Nu börjar det dra ihop sig. Utanför matsalen har redan flera elever samlats. Dörrarna slås upp och in kommer elev efter elev. Efter en titt på tallrikarna kan man snabbt konstatera att många hoppat över salladen. 

undefined
Abdirahman Abukar (till vänster) och Ali går tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet. De tycker om pannkakorna som serveras i skolan.

Men inte tredjeårseleven Abdirahman Abukar som förutom pannkakor också hittat morötter. 

– Pannkakorna är goda. Men du kan hälsa att det serveras för mycket fisk. 

Lite längre bort sitter ett gäng elever från vård-och omsorgsprogrammet. De uppskattar att de förutom sylt och grädde också fick frukt till pannkakorna. Men favoritmaten är en annan. 

– Lasagne. Den vanliga med köttfärs i, säger de i kör. 

Skolmatsedel

Det är dietister som tillsammans med kommunens kökschefer bestämmer veckans matsedel. Men varje kök kan göra egna ändringar beroende på hur deras skafferi ser ut. Finns det mycket korv i frysen kanske pasta carbonara stryks från listan och ersätts av korvstroganoff. 

Veckans matsedel för alla kommunala skolor finns att hitta på kommunens hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!