Tekniska verkens årliga inspektion av högspänningsledningar brukar vara ett störningsmoment, inte minst för hästar som kan bli skrämda av de lågt flygande helikoptrarna. Elsäkerhetsverket kräver att nätägarna årligen ska inspektera sina luftburna elledningar, framför allt för att upptäcka sådana som hänger så långt ner att de kan innebära livsfara.
Inspektionen brukar äga rum i september eller oktober. Efter förra årets höststormar gjordes en extra inspektion av ett par av ledningarna i Katrineholm. Där testades drönare i stället för helikopter. En metod som stör betydligt mindre. Men att helt gå över till drönarinspektioner är nätägarna inte redo för än.
– Det pågår projekt och vi har kört en del teststräckor. Men man får enligt lagen inte släppa drönare helt fritt, man måste ha uppsikt över dem, säger uppdragsledaren Jörgen Pettersson på Tekniska verken.
Han menar att de skulle kunna köra drönare utan att se dem, genom att ställa in dem att köra efter luftledningarnas koordinater.
– Jag tror att vi kommer att kunna göra det framöver. Jag hoppas att vi i framtiden kan köra enbart med drönare.
Helikopterinspektionen kommer att starta så snart vädret tillåter, och pågå i två till tre dagar, om vädret är gynnsamt. Det får inte vara dimmigt och inte blåsa för mycket.
För att inte störa just hästar i onödan, försöker Tekniska verken att inte köra helikopter just där.
– Vi patrullerar de linjer där vi vet att det finns hästgårdar. Men vi kan inte promenera överallt, i Katrineholm är det säkert 70–80 mil som ska inspekteras, säger Jörgen Pettersson.
Under inspektionerna fotas och filmas allt och gås igenom i efterhand. Då letar man efter trasiga isolatorer, nedfallna ledningar och döda träd som riskerar att falla ner över ledningarna.
Piloterna kan rapportera in akuta fel som åtgärdas direkt, annars lagas skadorna olika snabbt beroende på hur allvarliga de är.
Ett av problemen de senaste åren har varit granbarkborrens framfart i skogarna.
– Vi har fått såga bort många, många döda granar som skulle ramla över ledningarna annars. Det bästa vore att alla ledningar låg i backen. Det blir färre luftledningar för varje år, men i Katrineholm är det mycket skog och berg och därför inte möjligt att gräva ner all kabel, säger Jörgen Pettersson.