Helen JO-anmäler beslutet om vaccinpass

Ett 70-tal svenskar anmälde Folkhälsomyndigheten förrförra veckan, för beslutet om vaccinpass på evenemang. En av kritikerna är Helen Svensson från Katrineholm.

JO har fått in många anmälningar mot regeringens beslut att införa vaccinationsbevis på inomhusevenemang med fler än 100 personer.

JO har fått in många anmälningar mot regeringens beslut att införa vaccinationsbevis på inomhusevenemang med fler än 100 personer.

Foto: TT

Katrineholm2021-11-29 17:02

Den 1 december införs krav på vaccinpass för inomhusevenemang med fler än 100 personer. När Helen Svensson fick information om beslutet via sociala medier, reagerade hon med att anmäla Folkhälsomyndigheten, FHM, till justitieombudsmannen, JO. 

– Vi vet inte hur det här vaccinet kan påverka. Det känns som att alla i hela världen är försökskaniner. Det är min kropp och jag vill inte ha det här vaccinet. Från början var det frivilligt att vaccinera sig, men nu drar de in mina rättigheter och ställer grupp mot grupp. Om man tittar på resultaten av vaccinationerna, så stegrar smittan i alla fall, säger hon.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla över 12 år att vaccinera sig. 

– Covid-19 är en allvarlig sjukdom, riskerna med sjukdomen är betydligt större än om man vaccinerar sig, svarar Sabina Bossi på presstjänsten via mejl.

Enligt FHM har vaccinationerna bidragit till minskad smittspridning.

– Vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Skyddet mot deltavarianten är inte lika högt som mot tidigare virusvarianter när det gäller smittspridning, men det finns där, skriver Sabina Bossi.

undefined
Från och med den 1 december krävs vaccinpass för att gå på stora inomhusevenemang.

Helen Svensson känner ingen längtan efter att gå på evenemang och håller sig mestadels hemma på landsbygden i Katrineholm. Men hon är orolig för ytterligare begränsningar, i till exempel butiker. I dagsläget handlar hon mat i affären och är noga med att hålla avstånd.

– Känner jag mig minsta förkyld så ger jag mig inte ut bland folk. Det är alla medborgares skyldighet att göra så.

Hon respekterar andra människors beslut och beskriver sig inte som någon "antivaxxare". Hon har tidigare vaccinerat sig mot andra sjukdomar, men känner sig osäker inför vaccinet mot covid-19. Hon är rädd för att vaccinet kan påverka henne negativt eftersom hon har andra sjukdomar och inte tycker att biverkningarna är tillräckligt utredda ännu. 

– Det är min kropp och mitt val. På samma sätt som det är din kropp och ditt val. Varför ska jag ta en Treo för att grannen har ont i huvudet? Det är så jag känner.

undefined
Entrén till Folkhälsomyndigheten i Solna, Stockholm.

Enligt FHM:s hemsida är allvarliga biverkningar av covid-19 vaccinet mycket ovanliga. De hänvisar vidare till Läkemedelsverket, som skriver: "Tyvärr cirkulerar olika missuppfattningar, myter och ren desinformation om vaccinerna, vilket medför en onödig risk för missförstånd och oro hos många".

Vad är covidbevis?

Covidbevis ska underlätta vid resor inom EU. Covidbevis är gratis och du kan få covidbeviset digitalt eller på papper. Det finns tre typer av bevis:

Vaccinationsbevis: bevis på vaccination för att resa, för vaccinerade

Testbevis: bevis på negativt covidtest för att resa, för ovaccinerade

Tillfrisknandebevis: bevis på tillfrisknande för att resa, endast vid särskilda fall

I Sverige ansvarar E-hälsomyndigheten för e-tjänsten Covidbevis.

Källa: krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!