- Det var bedrövligt. De plågade livet ur honom! säger Lars Sundin.
Händelsen anmäldes till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som nu har gett veterinären en erinran.
I juni 2010 blev familjen Sundins ettåriga halvblod Zvensson Svensson sjuk. Familjen transporterade honom till slut till Regionhästsjukhuset Strömsholm där gjorde veterinären klart att hon inte tänkte försöka få ut deras häst ur transporten. Han skulle resa sig själv. Trots vädjanden tog det flera timmar innan hon ringde veterinären som behandlat hästen hemma.
När dropp skulle sättas bakbands hästen och en lina sattes i grimman. Zvensson Svensson fick vatten slängt över sig och manades och rappades på tills han låg apatisk. Till slut gick familjen med på att låta avliva honom, vilket gjordes inne i transporten. Sedan blev Birgitta Limnefelt Sundin tvungen att hjälpa till att dra ut honom.
- Jag har aldrig varit med om något liknande trots att jag är tredje generationens hästgubbe. Hustrun och sonen drömmer fortfarande mardrömmar om det här, säger Lars Sundin.
Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har nu fällt sitt avgörande och veterinären får en erinran för att hon inte avlivade hästen direkt eller tog ur honom ur transporten för undersökning.
- Spontant tycker vi att en varning hade varit bättre, men vi är jätteglada att nämnden bekräftar att så här gör man inte. Vi fick inte ens en diagnos utan en gissning. Det borde upprättas någon form av Lex Zvensson, en lag som gör personal som bevittnar ett allvarligt missförhållande skyldig att rapportera detta till ansvarsnämnden, säger Lars Sundin.