– Man kan skriva vad som helst, men inte hur som helst, säger Rewez Rebwar som är en av Hasselbladets sex medarbetare.
Sedan lite mer än ett år jobbar Mediagruppen som en redaktion som producerar en tidning, Hasselbladet. Den ges ut en gång i månaden.
– Vi har utvecklat den med serier, pyssel och sport, berättar Genc Topallaj och förklarar att från början var utgåvorna tunna.
Men senaste numret är 60 sidor tjockt och nu verkar det bara vara häftapparatens kapacitet att nå igenom sidorna som sätter sidantalets bortre gräns.
Tidningen ges ut till andra grupper inom Resurscenter (där Mediagruppen är en del) och till anhöriga. Upplagan är 35 exemplar per gång.
När Hasselbladets medarbetare är på besök för att lära – och ge oss sina erfarenheter av tidningsmakeri – ser vi snabbt att det finns många likheter, trots att Katrineholms-Kurirens upplaga är nästan 300 gånger så stor. Gänget säger att de låtit Katrineholms-Kuriren vara inspiration i mycket och nu vill de veta hur det går till hos oss.
– Vi skriver om det vi gillar och som vi brinner för, det som är intressant och aktuellt, säger Rewez Rebwar och förklarar att de har byline under alla texter.
– Vi skriver alltid vem som har skrivit en text, säger han och menar att det handlar om trovärdighet.
Vi pratar om tryckfrihet, det fria ordet och journalistikens villkor i stort. Om hur jobbet på en redaktion förutsätter lagarbete. Hasselbladets redaktion nickar.
– Vi är en hjälpsam grupp, säger Genc Topallaj.
Vad läser ni helst själva i tidningen?
– Personligt-artiklar. Man får veta hur människor har det i sitt liv. Det är på riktigt, säger Heidi Skaale.
Mediagruppen är en del av Resurscenter, en daglig verksamhet för funktionsnedsatta personer i Katrineholms kommun och som drivs i samstämmighet med lagen som säger att personer med funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter som alla andra att leva ett aktivt liv.