Trygghetsvärdarna ser det mesta – stoppade haschrökning

Haschrökare i Violengaraget, stökiga gänget i Violengallerian, A-traktor-ungdomar vid Röda ladan. Kommunens trygghetsvärdar har fullt upp, när de går genom stan efter skolans slut.

Trygghetsvärdarna Håkan Siverskog, Daniel Andersson och Daniel Schönfeldt ska jobba kväll. Arbetsdagen börjar när skolan slutar och värdarna rör sig nere på stan.

Trygghetsvärdarna Håkan Siverskog, Daniel Andersson och Daniel Schönfeldt ska jobba kväll. Arbetsdagen börjar när skolan slutar och värdarna rör sig nere på stan.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-02-04 17:02

En timme

I dag är det Daniel Schönfeldt, Håkan Siverskog och Daniel Andersson som börjar eftermiddagens runda vid Järvenskolan. Nedanför den isiga backen, utanför Röda ladan, träffar de Måns Rautiainen, som står vid sin A-traktor och pratar med några kompisar mellan två lektioner. A-traktorn har han haft sedan i maj. Daniel Schönfeldt stannar och pratar en stund.

– Jag frågade lite om bilen. Det är alltid kul att prata bilar med unga. En del har ett gediget intresse av att meka, för andra är bilen deras vardagsrum, säger han. 

undefined
Daniel Schönfeldt pratar A-traktor med Måns Rautiainen. – Det är alltid kul att prata bilar med unga, säger han.

Trygghetsvärdarna fortsätter mot biblioteket. Där har det varit lite stökigt i omgångar, men den här dagen är det lugnt. 

– Det kan vara lite värmestuga. Vi är här en gång om dagen i alla fall. Vi vill fånga upp sådant som händer innan det hinner bli problem. Vi vill visa vuxennärvaro, men vi är inte är ute och skäller på ungdomarna, säger Håkan Siverskog. 

undefined
Trygghetsvärdarna Håkan Siverskog, Daniel Andersson och Daniel Schönfeldt ska jobba kväll. Arbetsdagen börjar när skolan slutar och värdarna rör sig nere på stan.

Det var senhösten 2020 som kommunens satsning på trygghetsvärdar realiserades. Bakgrunden var mycket bråk på stan, särskilt på Fabriksgatan och vid stationen, med bland annat misshandel. Sedan Daniel Andersson anställdes efter sommaren är de tre, som går på stan de tider många unga är ute. Då och då är också trygghetsvärdarnas chef, kommunens säkerhetschef Tobias Plantin, med.

På väg över torget hälsar många ungdomar på de tre värdarna. Daniel Andersson är bekant för många eftersom han arbetat på Sportcentrum, bland annat som simlärare. 

– Nu träffar jag dem igen. De kan komma och ropa ”du lärde mig att simma!”

En kille kommer fram och hälsar. Han har inte sett Daniel Andersson i skolan på ett par dagar, och vill visa att han klippt håret.  

Majdah Ahmed-Nuur och Mustafa Sadiq-Muhammed går båda i sjuan och är på väg hem efter skolan. De hälsar också på trygghetsvärdarna. 

undefined
Majdah Ahmed-Nuur och Mustafa Sadiq-Muhammed är på väg hem från skolan och stannar och pratar med trygghetsvärden Daniel Andersson.

– Man känner sig trygg när man ser dem. Det är skönt att kunna prata med någon man litar på, säger de. 

Trygghetsvärdarna är varken poliser eller lärare. De är extra vuxna på stan, som kan lugna ned upprörda känslor eller bara finnas. Men ser de något brottsligt eller att situationen urartat kontaktar de polisen. Just nu pågår planering inför sportlovsveckan, där värdarna tar reda på vad som anordnas för ungdomarna och var det är meningsfullt för dem att vara. 

undefined
Många kommer fram och säger hej och pratar lite när trygghetsvärdarna är ute. Här pratar Daniel Andersson med en kille i Kvarnengallerian.

I Violengallerian är det stökigare och ganska högljutt. Kunder och butikspersonal blir störda. Flera ungdomar springer omkring och ropar, de jagar varandra, en har en pinne som de andra blir jagade med, de springer in och ut ur butikerna. Trygghetsvärdarna pratar med dem och rör sig mot utgången, gänget hänger på och lugnet är återställt i gallerian.  

– Vi förstår att de tycker att det är kallt. Men de måste sköta sig. Om de sitter ner och pratar i normal samtalston blir ingen störd. Jag hittade det här gänget på Sultans häromdagen, och satte mig och pratade med dem då också, säger Håkan Siverskog. 

I Violengaraget en trappa ned är stämningen annorlunda. Längst in i det mörkaste hörnet avtecknar sig några siluetter mot väggen. När Daniel Schönfeldt och Håkan Siverskog närmar sig försvinner gänget som stått där ut. På betonggolvet ligger en ännu rykande joint kvar. 

undefined
Gänget som snabbt slank iväg från Violengallerians garage lämnade en ännu rykande haschcigarett efter sig.

Vandringen går vidare, genom Kvarnengallerian ner mot McDonalds. Där har det också varit stökigt i omgångar.

– Det har nog fungerat lite som ett uppehållsrum. Men det är en restaurang. Det är otänkbart att folk skulle stöka runt på exempelvis Pinchos eller bara sitta där utan att beställa. Det händer bara inte. Men jag tycker att det är lugnare på McDonalds nu, säger Håkan Siverskog. 

Vid ”Donken” står tjejerna från Violengallerian och vill ha skjuts hem. Det kan de få när trygghetsvärdarna hämtat bilen senare.

– Vi kan skjutsa dem ibland, men vi vill ju inte bli någon taxiverksamhet. 

undefined
Trygghetsvärdarna är varken poliser eller lärare, men bidrar till att fler vuxna rör sig bland ungdomarna.

När konflikter uppstår, mellan ungdomar och äldre katrineholmare, kan man inte alltid bara skylla allt på ungdomarna, säger Daniel Andersson.

– Om de äldre säger ”n-ordet” och säger att de ska resa tillbaka hem igen är det klart att ungdomarna reagerar.

Efter ett besök på stationen ska trygghetsvärdarna gå och hämta bilen. De ska jobba kväll. 

– Nu öppnar Perrongen om en halvtimme. Dit ska vi. Vi kommer att ta ett varv runt Ica Maxi, där har det varit en del stök. Vi åker nog förbi Duveholmshallen också. Hade det varit sommar hade vi åkt till Djulö, säger Daniel Andersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!